Dan broja 112 u Područnom uredu civilne zaštite Osijek

Foto: Osječko-baranjska županija

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj 12. veljače u Područnom uredu civilne zaštite Osijek održan je susret čelnika Područnog ureda i žurnih županijskih službi (Policijska uprava Osječko-baranjske, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Vatrogasna zajednica OBŽ, Crveni križ, HGSS) na kojem je sudjelovao i zamjenik župana Goran Ivanović koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec istaknuo je kako je Županijski centar 112 Osijek među najvećima u Hrvatskoj. Prošle je godine zaprimio 114.128 poziva, od kojih su više od 50 % bili namjenskih, dok je zanemariv broj zlonamjernih. Dnevno je prosječno pristizalo oko 300 poziva, s tim da je najviše poziva potaknuto medicinskim problemima, slijede sigurnosni problemi, dok su vatrogasni i složeni u znatno manjem broju. U osječkom centru dežura 14 operatera u četiri smjene, a komuniciraju i na engleskom, mađarskom, slovačkom, češkom i poljskom jeziku.

Nakon 15 godina djelovanja jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 možemo biti zadovoljni i sretni što ga imamo, a o kvaliteti i značaju sustava 112 najbolje govore brojke o broju poziva“ rekao je zamjenik župana Goran Ivanović. Nadodao je da Osječko-baranjska županija kroz svoj sustav civilne zaštite radi na tome da budu spremni za sve što se može dogoditi te je čestitao djelatnicima Centra na kvalitetnom radu. Potvrdio je da će Osječko-baranjska županija ostvariti najavljenu izgradnju operativnog i zapovjednog centra civilne zaštite, a u tijeku je traženje najboljih lokacija.