Brojnim aktivnostima Područni ured civilne zaštite Osijek obilježio Dan jedinstvenog europskog broja 112

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek su nizom edukativnih aktivnosti, u tjednu od 5. do 9. veljače 2024., obilježili Dan jedinstvenog europskog broja 112

Foto: MUP

Ovogodišnje obilježavanje Dana europskog broja 112 upriličeno je prigodnim podizanjem zastave s logom 112 na Trgu Ante Starčevića u Osijeku kojem su, osim djelatnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek, prisustvovali župan Mato Lukić - ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin - ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka, čelnici Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, PU Osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Tim povodom, prisutnima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili Osječko-baranjski župan, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka te pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, koji je svim prisutnima izrazio zahvalnost na dosadašnjoj iznimnoj suradnji i istaknuo značaj broja 112.

Podsjetimo, aktivnosti su započele 5. veljače kada je Služba civilne zaštite Slavonski Brod organizirala posjet učenika Županijskom centru 112.

Edukacije djece nastavile su se i u Osijeku, 7. veljače, u Osnovnoj školi Mladost i Dječjem vrtiću Sjenčica, gdje je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Osječko-baranjske županije i DVD-om Osijek Donji grad, educirano ukupno 130 djece. Kroz prezentacije i animirane sadržaje, djeca su upoznata s važnošću jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 te načinima sigurnog ponašanja u izvanrednim situacijama poput poplave, požara i potresa, kao i njihovim posljedicama. Prikazana im je uloga žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju osoba i imovine te kako se ponašati prilikom takvih događaja.

U četvrtak, 8. veljače Županijski centar 112 Osijek otvorio je svoja vrata učenicima Osnovne škole Vladimira Becića iz Osijeka. U pratnji nastavnika, učenici su imali priliku vidjeti rad operatera te koje uređaje i programe koriste u svom radu. Održana im je prezentacija o  jedinstvenom europskom broju 112, kada ga zovemo, koje su to situacije u kojima pomažu žurne službe i što se treba reći operateru. Djeca su aktivno sudjelovala, postavljala brojna pitanja, a najviše ih se dojmilo što su imali priliku sami nazvati broj 112 i zatražiti pomoć. Na kraju edukacije, djeca su kroz kviz pokazala usvojeno znanje o poznavanju jedinstvenog europskog broja 112 te im je podijeljen promidžbeni letak s informacijama o broju 112.

I Službu civilne zaštite Vukovar, 8. veljače posjetila su djeca starijeg uzrasta iz Dječjeg vrtića Vukovar II. Djeca su pokazala kako su vrlo dobro upoznata s ulogom i funkcijom broja 112, odnosno u kojim situacijama je potrebno nazvati broj 112. Prikazan im je rad operatera centra 112, način dojave neželjenog događaja, podataka koje je potrebno dojaviti i važnost smirenog i pravovremenog pozivanja centra 112. Na kraju posjete, djeci su podijeljene bojanke. U sklopu obilježavanja, Županijski centar 112 Vukovar posjetili su župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, zamjenik župana Franjo Orešković, pročelnik ureda župana Marko Dikonić, načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mato Matić te tajnik županijskog stožera civilne zaštite Ivan Kubiček kako bi zahvalili svim operaterima na izvrsnom poslu koji obavljaju, ističući značaj njihovog predanog rada u očuvanju sigurnosti građana.

Također, djelatnici Službe civilne zaštite Vukovar, u suradnji s HGSS-om Stanica Vinkovci, Postajom granične policije Tovarnik te Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar proveli su edukacije u Osnovnoj školi Stari Jankovci i A.G. Matoš u Tovarniku te Dječjem vrtiću Krijesnica u Starim Jankovcima. U edukacijama je sudjelovalo 22 djece starijeg uzrasta te više od 40 učenika prvih i drugih razreda.

Županijski centar 112 Požega posjetili su učenici Tehničke škole i zamjenik požeško-slavonske županice te ujedno načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ferdinand Troha, čestitavši operaterima njihov dan te zahvalivši se na svemu što čine kako bi se građani i turisti osjećali sigurno. Prilikom njihovog dolaska dočekao ih je voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac, a Voditelj Županijskog centra 112 Požega održao je prezentaciju kojom su se učenici upoznali s principom rada te prednostima i značenjem jedinstvenog europskog broja 112.

Služba civilne zaštite Virovitica je edukativnim aktivnostima za djecu obilježila Dan europskog broja 112 te za učenike OŠ Suhopolje organizirala zanimljiva predavanja o broju 112. Kroz prezentacije i animirane sadržaje, djeca su upoznata s važnošću jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 te načinima sigurnog ponašanja u izvanrednim situacijama poput poplave, požara i potresa, kao i njihovim posljedicama. Također, Županijski centar 112 Virovitica je posjetio zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement kako bi zahvalio svim djelatnicima na predanosti i trudu koji je do sada nebrojeno puta pokazali.