Zbog koronavirusa aktiviran Mehanizam Unije za civilnu zaštitu

Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo.
 
Prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova četvero hrvatskih državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država, stiglo je 2. veljače poslijepodne specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine te su prebačeni u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea. Iako nema naznaka da je itko među putnicima zaražen koronavirusom, zbog mjera predostrožnosti radi sprječavanja širenja epidemije, svi će putnici po dolasku ostati u izolaciji 14 dana koliko traje vrijeme inkubacije bolesti.

Detaljnije na: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,32629.html
 



Preporuka za putovanje u NR Kinu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u Hubei pokrajinu dok se za ostale pokrajine preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Više na http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,32628.html​



Zbog koronavirusa aktiviran Mehanizam Unije za civilnu zaštitu

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije je zbog koronavirusa aktiviralo poseban krizni mehanizam Vijeća - Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR). Mehanizam podrazumijeva donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući i zdravstvenu krizu kao što je ova s koronavirusom. Predsjedništvo Vijeća kroz spomenuti Mehanizam koordinira politički odgovor na krizu objedinjavajući aktivnosti EU institucija, država članica i drugih ključnih subjekata. Također je omogućena jednostavnija razmjena informacija te lakša suradnja i koordinacija odgovora na krizu na političkoj razini.
 
Vezano uz slučajeve zaraze koronavirusom čije je žarište u kineskom gradu Wuhanu i obzirom da je na području Republike Francuske zabilježen prvi slučaj koronavirusa, aktiviran je Mehanizam unije za civilnu zaštitu radi pružanja pomoći građanima EU u Wuhanu. U suradnji s partnerima i EU priprema se repatrijacija državljana EU iz grada Wuhana, epicentra zaraze.
 
Operativno središte Mehanizma Unije za civilnu zaštitu je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji prati katastrofe i izvanredne situacije u cijelom svijetu 24 sata dnevno i koordinira odgovor država članica EU. Svaka država članica povezana je s ERCC-om kroz svoje nacionalno komunikacijsko središte pa je tako Republika Hrvatska s ERCC-om povezana preko Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.
 
EU će u koordinaciji s državama članicama i vlastima u Wuhanu jedinstvenom akcijom repatrirati (vratiti u matičnu zemlju) osobe koje ne pokazuju simptome zaraze, uz obveznu karantenu u trajanju od 2 tjedna. Zasad je poznato da će u Kinu poletjeti dva zrakoplova, prvi tijekom dana (kapacitet 270 osoba), dok će drugi poletjeti u petak, i na jedan od ova dva zrakoplova bi se trebala ukrcati i 4 hrvatska državljana. Konzularno predstavništvo je u kontaktu s hrvatskim državljanima te će ih uputiti u proces povratka. Uspostavljena je zajednička koordinacija i suradnja na području Republike Hrvatske između Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Ministarstva zdravstva i Ministarstva vanjskih poslova.

Zahtjev za repatrijacijom svojih državljana dosad su preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu uz Hrvatsku zatražili i Mađarska, Portugal, Švedska, Slovačka, Belgija, Austrija, Rumunjska, Estonija, Španjolska, Latvija, Finska, Poljska, Grčka, Norveška, Irska, Srbija, Nizozemska, Danska i  Bugarska. Njemačka šalje avion sa 6 tona opreme u Kinu te će u povratku, 1. veljače, prevesti njemačke državljane te državljane ostalih zemalja EU ako za to bude potrebe.
 
Europski koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u suradnji s drugim službama EU prati situaciju.


Tijekom jučerašnjeg dana jedna osoba je pod sumnjom u zaraženost koronavirusom smještena u izolacijsku jedinicu infektivne bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu.





Preporuke za putnike u Kinu možete pronaći na sljedećim poveznicama (Izvor: HZJZ):

Preporuke za putnike 2019_letak 
Recommendations for travellers 


Stranica