Radionica civilne zaštite u sklopu predsjedanja RH Vijećem Europske Unije - „Više-sektorski mehanizmi ulaganja u upravljanje rizicima od katastrofa - MultiDRM“

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije, organizira radionicu Radne skupine za civilnu zaštitu

Foto: MUP

Radionica se održava 29. i 30. siječnja u Zagrebu u hotelu Hilton Garden Inn, na temu „Više-sektorski mehanizmi ulaganja u upravljanje rizicima od katastrofa - MultiDRM“, uz nazočnost 80 sudionika iz zemalja EU.

Na radionici je danas, 29. siječnja sudjelovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije na području civilne zaštite želi pružiti forum za raspravu s državama članicama i za razmjenu dobrih iskustava u financiranju smanjenja rizika od katastrofa (SROK) postižući djelotvorne i učinkovite rezultate.

U svom uvodnom obraćanju, pomoćnik ministra je naglasio: „Ulagati u upravljanje rizicima od katastrofa znači graditi otpornu zajednicu, svjesnu okoline u kojoj se nalazi te spremnu na odgovarajući odgovor. To također znači smanjenje broja katastrofa na one sa niskom vjerojatnošću i visokim učinkom koje zahtijevaju visoko specijalizirane kapacitete za odgovor i u kom slučaju se države članice opravdano obraćaju za pomoć“.

Ulagati u smanjenje rizika od katastrofa jedne države doprinosi jačanju njenog društva i gospodarstva. Učinak koji ovo ima na susjedne države i države partnerice nije zanemariv„ - zaključio je pomoćnik ministra.

Bilo da se financijske odluke donose odvojeno u svakom od sektora ili tijekom rada višesektorskih instrumenata za upravljanje rizicima od katastrofa, kao što su nacionalna vijeća i platforme, radionica želi pospješiti razvoj nacionalnih strategija smanjenja rizika od katastrofa s povezanim SROK planovima koji sadrže financijske planove za svaku od aktivnosti i u državama članicama i državama kandidatkinjama te potencijalnim državama kandidatkinjama, temeljene na procjenama rizika.

Na radionici su predstavljeni mogući izvori financiranja za SROK aktivnosti, kao što je nedavno započeti „Track 1“ program Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, strukturalni fondovi te ostali izvori.

Također, na radionici su predlagane dobre prakse u zagovaranju i pripremanju ulaganja u SROK i analizirala su se iskustva u upravljanju proračunima u višesektorskom okružju.

Radionica je pružila priliku sudionicima da ukratko izlože svoje projektne ideje u neformalnom okružju i dobiju savjet o ispravnom izvoru financiranja.

Stranica