Završna konferencija projekta "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija"

U Zagrebu je u četvrtak, 9. studenog 2023., održana završna konferencija projekta "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija" na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i implementirane aktivnosti

Foto: MUP

Konferenciju je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Tom prilikom je istaknuo kako ovaj projekt obuhvaća dvije, za Hrvatsku, vrlo važne komponente,  humanitarno razminiranje i pomoć minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji te izrazio zahvalnost za sve učinjeno kroz projekt, ponajprije Švicarskom saveznom vijeću, kao donatorima značajnih sredstava, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji.

Veliki korak ka potpunom razminiranju Sisačko-moslavačke županije napravljen je i uz pomoć ovog projekta, čijim sredstvima je razminirana Kotar šuma, na čijem je području bilo 16 minskih incidenata, od čega nažalost 10 sa smrtnim ishodom“ - naglasio je Trut te dodao kako je dodana vrijednost ovog projekta njegova druga komponenta koja se odnosi na pomoć minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji, koji su zahvaljujući ovom projektu pokrenuli neke nove poslove ili unaprijedili postojeće.

„Švicarska Konfederacija značajan je donator Republici Hrvatskoj, od 1998. donirala je preko 1.5 milijuna eura za razminiranje, nabavu opreme, edukacije djece o opasnostima od mina, a ako tome pridodamo ovaj projekt i njegovu vrijednost od 6 milijuna CHF, Švicarska Konfederacija je peti najveći donator protuminskog djelovanja RH od 1998. godine, sa 7.8 milijuna eura. Osim donacija, Hrvatska ima izuzetnu suradnju i sa Ženevskim međunarodnim centrom za humanitarno razminiranje te partnerstvo u organizaciji nekoliko radionica i dvije velike studije na teme rezidualnog rizika nakon dovršetka svih poslova razminiranja te razminiranja zahtjevnih terena.“ - istaknuo je Trut te dodao da se nada nastavku suradnje u okviru Švicarsko - hrvatskog programa kroz neke nove projekte.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao nacionalne koordinacijske jedinice projekta, sudionike je pozdravio državni tajnik Domagoj Mikulić te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog vrijednog projekta koji je ostvario sve zacrtane ciljeve i otvorio novu perspektivu razminiranom području te izrazio zadovoljstvo što će se uspješna suradnja nastaviti i u okviru drugog Švicarskog doprinosa za koji su pripreme već započele.

Sudionicima se obratio i veleposlanik Švicarske Konfederacije NJ. E. Urs Hammer koji je rekao kako su Švicarska i Hrvatska tijekom godina razvile blisku suradnju, pa i u području humanitarnog razminiranja. „Ponosni smo što smo imali priliku doprinijeti uklanjanju minske opasnosti u Republici Hrvatskoj te omogućiti sigurno okruženje za stanovnike Sisačko-moslavačke županije. Nastavno na ovu uspješnu suradnju, Hrvatska i Švicarska sada udružuju snage u suočavanju s golemim izazovom humanitarnog razminiranja u Ukrajini.“ - istaknuo je veleposlanik Hammer.

U sklopu projekta Razminiranje i društveno - gospodarska integracija, financiranog iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, su po prvi put dodijeljena financijska sredstva žrtvama mina i njihovim obiteljima. Naime, uz razminiranje, projekt je za cilj imao i društveno-gospodarsku integraciju žrtava mina te je u sklopu te aktivnosti, u iznosu od 200.000,00 CHF, financirano pokretanje novih i unapređenje postojećih poslova za 15 minskih žrtava i članova njihovih užih obitelji.

Također, kroz projekt je uspostavljena baza podataka o osobama  stradalima od eksplozivnih naprava, provedeni su razni programi edukacije, prekvalifikacije i radionice psihosocijalne podrške za minske žrtve i članove njihovih obitelji te je izrađena brošura s objedinjenim informacijama o pravima i mogućnostima minskih žrtava te članova njihovih obitelji.

Podsjetimo, sustavnim razminiranjem i tehničkim izvidima, u Hrvatskoj je trenutno preostalo 110km2 minski sumnjivog područja u šest županija, od kojih se do kraja ove godine planira u potpunosti razminirati Osječko - baranjsku i Šibensko -kninsku županiju, a iduće godine  Splitsko - dalmatinsku i Karlovačku županiju te 2025. i preostale dvije županije Ličko - senjsku i Sisačko - moslavačku, čime će se u potpunosti otkloniti realna zapreka gospodarskog rasta i omogućiti potpuna normalizacija života u svim dijelovima RH.


 Promidžbeni film "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija"

Stranica