Provedeno drugo studijsko putovanje u sklopu projekta SEE ME 2

Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite su u Litvi, od 8. do 10. srpnja, sudjelovali na stručnoj razmjeni u organizaciji Sektora za vatrogastvo i spašavanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Litve

Foto: MUP
 
Posjet, koji je održan u Vilniusu u Litvi, organiziran je s ciljem razmjene iskustava u provođenju sličnih projekata koji se bave jačanjem sposobnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite u postupanju s osobama s invaliditetom u hitnim situacijama te poboljšanjem razumijevanja rizika od katastrofa, odnosno jačanjem njihove spremnosti na katastrofe.
 
Predstavnici Sektora za vatrogastvo i spašavanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Litve predstavili su projekt „Development of strategies framework that incorporates the needs of persons with disabilities into whole disaster management cycle (prevention, preparedness, response and recovery) - ENABLE-DMC”. Glavni cilj projekta je podizanje javne svijesti o situacijama u slučaju katastrofe, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom te promoviranje kulture prevencije, uključujući prilagođene metode upravljanja katastrofama kroz obuku, obrazovanje, vježbe i pristup informacijama o riziku od katastrofa.
 
Tom su prilikom predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite predstavili litvanskim kolegama ostvarene rezultate završenog projekta SEE ME te ciljeve i planirane aktivnosti u sklopu projekta SEE ME 2.
 
Poseban naglasak je stavljen na temu mogućnosti korištenja postojećih GIS sustava u kriznim situacijama kojom prilikom su litvanski kolege predstavili bazu podataka evakuacijskih punktova u slučaju kriznih situacija, dok su predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite predstavili razvijeni GIS model u sklopu projekta SEE ME.
 
Također, predstavnik grada Vilniusa je predstavio evakuacijski plan koji je izrađen na temelju analize dostupnih podataka različitih institucija te naglasio da projekti ovoga tipa snažno doprinose razvoju spremnosti nacionalnih i lokalnih vlasti za djelovanje u kriznim situacijama.
 
S obzirom na to da je jedan od ciljeva EU projekata razmjena iskustava i povezivanje država Europske unije na temelju provođenja sličnih aktivnosti, ovo studijsko putovanje je odličan primjer navedene prakse s obzirom na to da se tako neizravno osnažuje i cjelokupni sustav Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Po završetku posjete predložen je i uzvratni posjet litvanskih kolega Ravnateljstvu civilne zaštite za vrijeme trajanja projekata ENABLE-DMC i SEE ME 2, čime bi se suradnja još više učvrstila.

Stranica