Sveti Josip - nebeski zaštitnik civilne zaštite

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/sv. Josip.JPG

U skladu s kanonskim propisima te nakon provedenoga savjetovanja s predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite i Vojne biskupije, monsinjor Jure Bogdan dekretom je odredio svetoga Josipa - zaručnika Blažene Djevice Marije za zaštitnika civilne zaštite Republike Hrvatske

Foto: Informativna katolička agencija
 
Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan naglasio je da je sv. Josip, zbog svoje skromnosti i radišnosti, uzet za zaštitnika civilne zaštite u RH. Sveto pismo Josipa prikazuje kao skromnog na riječima, ali spremnog staviti se u službu Božjega plana i u službu dobra. Time može biti primjer svim pripadnicima sustava civilne zaštite, koji su često nezamijećeni u javnosti, ali uvijek prisutni i spremni pružati pomoć drugima, osobito u slučaju raznih nepogoda.
 
Zahvaljujemo monsinjoru Bogdanu na dekretu kojim se određuje nebeski zaštitnik civilne zaštite RH, kao i to da će se njegov blagdan slaviti na Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH, 1. ožujka svake godine.
 
Svetog Josipa je 1687. godine Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom hrvatskoga naroda, a papa Pio XI zaštitnikom svekolike Crkve.

Stranica