Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 14. ožujka 2020. u 10:00 sati

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 5 oboljelih osoba novim koronavirusom

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 37 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile.

Dosad je ukupno testirano 616 uzoraka i u ovom trenutku su još 24 uzorka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do sad je stavljeno 6300 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj u karantene je smješteno 47 osoba.

Apeliramo na novinare i urednike da poštuju privatnost djece, da ne iznose pojedinosti o obiteljima i djeci oboljelih i da ne otkrivaju podatke na temelju kojih bi se u javnosti moglo prepoznati djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama. Također apeliramo na građane da se suzdrže od objave takvih podataka na društvenim mrežama.

Pozivamo novinare i urednike da u izvještavanju u svakom trenutku maksimalno štite dobrobit djece. Ne smije se doprinositi stigmatizaciji djece koja su zaražena. U tome nema javnog interesa, već samo šteta za tu djecu. Svi zajedno moramo zaštiti zdravlje djece, ali i njihovu privatnost i mir.

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i odgojno - obrazovnim ustanovama u sustavu socijalne skrbi u trajanju od dva tjedna. Nastava na daljinu će se organizirati dinamikom koju odredi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Djeca do 11 godina trebaju biti zbrinuta u vrtićima i školama ako oba roditelja rade i nema druge mogućnosti.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. 

Preporuka je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i sl.)

Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad  Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

Ministarstvo uprave donijelo je Preporuku za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirsa COVID-19, s namjerom da tijela državne uprave i njihovi djelatnici budu upoznati s osnovnim preporukama vezanim uz osobno i poslovno ponašanje nakon pojave koronavirusa (https://uprava.gov.hr/UserDocsImages/Dokumenti/Preporuka.pdf).
 
Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 145.681 slučajeva. Do sada se oporavilo 72.532 osoba. Italija do danas bilježi 17660 oboljelih (više za 2547 u odnosu na jučer) i umrlih 1266 (više za 250 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 3667 oboljela, Njemačka 3675 i Španjolska 5232. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 504, Slovenija 141, Srbija 35 i BiH 13.
 
Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.
 
Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
 
Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.
 
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:
   
Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu telefonom kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se za daljnje upute telefonom javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica