Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 13. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

​Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 5 oboljelih osoba novim koronavirusom. Dvije osobe su hospitalizirane u Puli, a tri osobe u Zagrebu

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH potvrđen je slučaj zaraze koronavirusom pripadnika Hrvatske vojske.

Dosad su u Republici Hrvatskoj potvrđene ukupno 32 oboljele osobe, od kojih je jedna osoba ozdravila i jučer je otpuštena kući iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Dosad je ukupno testirano 553 uzorka i u ovom trenutku je još 15 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 5991 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna. Nastava na daljinu će se organizirati dinamikom koju odredi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Djeca do 11 godina trebaju biti zbrinuta u vrtićima i školama ako oba roditelja rade i nema druge mogućnosti.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. 

Preporuka je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i sl.)

Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad  Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.  Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

U Republici Hrvatskoj u karantene su smještene 33 osobe, 22 stranih državljana i 11 hrvatskih.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

Ministarstvo uprave donijelo je Preporuku za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirsa COVID-19, s namjerom da tijela državne uprave i njihovi djelatnici budu upoznati s osnovnim preporukama vezanim uz osobno i poslovno ponašanje nakon pojave koronavirusa.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 134.800 slučaja. Do sada se oporavilo 70.394 osoba. Italija do danas bilježi 15113 oboljelih (više za 2801 u odnosu na jučer) i umrlih 1016 (više za 186 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 2876 oboljela, Njemačka 2745 i Španjolska 3146. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 361, Slovenija 96, Mađarska 16, Srbija 24 i BiH 11.
 
Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.
 
Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
 
Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.
 
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:
   
Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
 
  1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu telefonom kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
  2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se za daljnje upute telefonom javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
  3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica