[VIDEO] Hrvatska uspješno završila razminiranje Osječko-baranjske županije

Foto: MUP / OBŽ

U Osijeku je danas, 11. prosinca 2023., svečano obilježen završetak razminiranja Osječko-baranjske županije i tom je prigodom simbolično predana potvrda o potpunoj očišćenosti Osječko-baranjske županije od eksplozivnih ostataka rata.

Svečanost je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i kazao kako je Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji sa svim relevantnim dionicima u protuminskom djelovanju, napravilo dobru procjenu, izvediv plan, osiguralo financijska sredstva i izvođače, kontinuirano vodilo proces koji je zaokružen krajnjim ciljem - razminiranjem još jedne županije.

Ne moram posebno naglašavati što to znači za Osječko-baranjsku županiju i njene stanovnike u sigurnosnom, gospodarskom, ali i emotivnom smislu, i što to znači za cijelu RH, koja je još jedan korak bliže ka ispunjenu konačnog cilja - Hrvatske bez mina.“ - rekao je Trut.  Kazao je kako će na temelju plana, sljedeće godine fokus biti na potpunom razminiranju Karlovačke i Splitsko-dalmatinske županije, dok su Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska županija na redu 2025. godine. Osim što će Hrvatska postati potpuno oslobođena od mina, ovo je i ispunjenje roka predviđenog Ottawskom konvencijom, čija je Hrvatska potpisnica.

Na kraju je uputio zahvalu svim dionicima sustava protuminskog djelovanja, donatorima i investitorima na svom dosadašnjem radu i trudu te zaključio kako Hrvatska ide prema krajnjem cilju - Hrvatska bez mina, Hrvatska gospodarski jaka i Hrvatska biološki obnovljiva.

Uz ravnatelja Truta, svečanosti su prisustvovali saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović Lac, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić te gradonačelnici i načelnici općina s područja županije, predstavnici tvrtki humanitarnog razminiranja, operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi te drugi uvaženi gosti.

U sklopu svečanosti, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Neven Karas održao je prezentaciju „Rješavanje minskog problema Osječko-baranjske županije“ te prisutnima predstavio minsku situaciju i strukturu minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj, uz pregled minske situacije u Osječko-baranjskoj županiji od 1998. do 2023., kao i pregled financijskih sredstava utrošenih za razminiranje.

Razminiranje Osječko-baranjske županije, 211,6 km2 minski sumnjivog područja i uništavanje preko 41.000 eksplozivnih ostataka rata, predstavljalo je izazovan proces, ali zahvaljujući doprinosu Europske unije i drugih izvora, kao i predanom radu pirotehničara, rukovatelja strojeva, vodiča pasa za detekciju mina i svih drugih uključenih, uspješno je obavljen ovaj zahtjevan posao. Od 1998. godine u protuminsko djelovanje uloženo je gotovo 1,03 milijarde eura, od čega na područje Osječko-baranjske županije preko 147 milijuna eura.

Na kraju svečanosti ravnatelj Trut uručio je potvrdu o isključenju Osječko-baranjske županije iz minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske županu Osječko-baranjske županije Mati Lukiću te simboličnu „zadnju minu“ Željku Cickaju, načelniku općine Bilje na čijem području Kopačkog rita su provedeni posljednji poslovi razminiranja.

I dalje ostaje pred nama cilj razminiranja četiri preostale županije, a prepoznata ekspertiza hrvatskog protuminskog sustava čini Hrvatsku traženim partnerom u rješavanju minskih problema u drugim zemljama koje se suočavaju s istim izazovima.Stranica