Upozorenje DHMZ-a na vjetar za 5. veljače 2023.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 5. veljače crveno i narančasto upozorenje na vjetar.

Izvor: DHMZ
Crveno upozorenje je izdano za Velebitski kanal i cijelu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 80 čvorova.
 
Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre te Kvarnera i Kvarnerić zbog jake, mjestimice vrlo jake bure, koja će poslijepodne malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.​

Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.​
 
 

Stranica