Posljedice nevremena u više županija

Foto: MUP

Stanje 5. veljače 2023. u 17:00 sati

 
Iako smanjenim intenzitetom, Županijski centri 112 i tijekom današnjeg dana imali su povećani broj poziva, ali uglavnom za upućivanjem nadležnih službi na intervencije saniranja štete nastale zbog jakog vjetra koji je zahvatio gotovo cijelu Hrvatsku.  

Županijski centri 112 tijekom 4. i 5. veljače zaprimili su oko 3000 poziva vezanih uz posljedice jakog i olujnog vjetra diljem Hrvatske, a najviše poziva imali su Županijski centar 112 Zagreb, Osijek i Split. Oštećena su brojna vozila, vjetar je rušio stabla koja su oštećivala krovove, električnu mrežu, lomio grane, nosio limove s krovova, ali i uzrokovao brojne probleme u prometu. Bilo je i dojava o padanju dijelova fasade, žbuke i stakla sa zgrada, oštećenju limova i crijepova na krovovima kuća i ostalim objektima, oštećenju električne i telekomunikacijske mreže uslijed rušenja i naginjanja stabala na vodove, razbacanim znakovima i oštećenim semaforima te otežanom odvijanju prometa. O svim zaprimljenim dojavama Županijski centri 112 obavještavali su i koordinirali upućivanje nadležnih službi koje su tijekom cijelog današnjeg dana prema potrebi izlazile na intervencije saniranja preostale štete.

Zbog jakog vjetra bilo je otežano i gašenje nekoliko požara otvorenog prostora koji su izbili kod Vrbnika, kod Smokvice na Korčuli te kod Sinja, no brzom reakcijom vatrogasaca nisu se proširili te su ugašeni, odnosno lokalizirani.

Prema dojavama koje su primili Županijski centri 112 ukupno je 5 osoba ozlijeđeno te su medicinski zbrinute (u Zagrebu dvije, u Bjelovaru, Splitu i Šibeniku po jedna osoba), a jedna osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji je smrtno stradala dok je pokušavala spasiti čamac na Dunavu.
 
Prema vremenskoj prognozi, i dalje će biti vjetrovito, puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu umjerena do jaka bura. Za sutra je izdano narančasto upozorenje DHMZ-a za vjetar na moru za Velebitski kanal i cijelu Dalmaciju te područje Kvarnera i Kvarnerića, a žuto za sve regije osim gospićke. Sve koji putuju pozivamo da na stranicama HAK-a prate informacije o prometu. Pozivamo i sve građane da budu oprezni te prate najnovija vremenska izvješća DHMZ-a.


Stanje 5. veljače 2023. u 08:00 sati
 
Tijekom 4. veljače olujni vjetar koji je zahvatio područje više županija uzrokovao je brojne štete, a nekoliko osoba je ozlijeđeno i medicinski zbrinuto. Tijekom noći, olujni udari vjetra uzrokovali su materijalnu štetu u priobalnim županijama. Županijski centri 112 zaprimili su veliki broj dojava o posljedicama nevremena te o svim zaprimljenim dojavama obavještavali nadležne službe koje u nekim mjestima i dalje rade na otklanjanju posljedica nevremena. Većina kvarova na elektroenergetskim sustavima je otklonjena, a dio se nastavlja otklanjati danas.
 
Splitsko-dalmatinska županija
 
Tijekom večeri i noći na području županije jaka bura je uzrokovala probleme u gradu Splitu i županiji. Županijski centar 112 Split zaprimio je preko 200 poziva građana, a većina je bila s područja grada Splita. Oštećena su brojna vozila, vjetar je rušio stabla, lomio grane, nekolicina kontejnera je završila na prometnicama. Radi štete koju je vjetar uzrokovao tijekom noći, Županijski centar 112 Split tijekom jutra ima povećani broj poziva te po potrebi koordinira upućivanje nadležnih službi na teren. Došlo je do nestanka električne energije u dijelovima grada Splita (Duilovo, Žnjan Pazigrad) te na području Kaštel Kambelovaca, Vrsina, Prapatnice, Ljubitovice. Većina kvarova je sanirana. Brza cesta Solin-Klis je bila zatvorena za sav promet od 20:00 do 00:13 zbog olujnih udara bure. Ulica Domovinskog rata u Splitu od križanja sa Solinskom ulicom do križanja sa Dubrovačkom ulicom, od 19:00 do 01:25 bila je zatvorena za sav promet jer je vjetar sa obližnjeg gradilišta nanosio stvari i građevinski materijal po prometnici.
 
Zadarska županija
 
ŽC 112 Zadar zaprimio je tijekom večeri i protekle noći više dojava građana koje su se odnosile na otežano odvijanje prometa, požar u polju u mjestu Vrana, nestanke električne energije, srušen telefonski i električni stup u mjestu Pristeg. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.
 
Šibensko-kninska županija
 
Jak vjetar koji je jučer u popodnevnim i noćnim satima zahvatio područje županije uzrokovao je oštećenje krova stambenog objekta, oštećenje el. mreže (Šibenik, Vrpolje, Primošten), rušenje stabala na prometnice, prevrtanje plovila na suhom vezu i otežano gašenje požara otvorenog prostora (Zablaće) o čemu je Županijski centar 112 Šibenik obavijestio nadležne službe. Prilikom pada stabla, ozlijeđena je jedna osoba te je medicinski zbrinuta.
 
Dubrovačko-neretvanska županija
 
Zbog jakog vjetra Most dr. Franje Tuđmana bio je zatvoren za promet do 00:30 sati. ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je tijekom noći više dojava građana o granju i kamenju na cestama. Zaprimljena je i dojava da je vjetar podigao dvije plastične ploče sa krova zgrade. O svemu su obaviještene nadležne službe. 

Zbog jake bure moguće su poteškoće u pomorskom prometu. Na pojedinim cestama u priobalju i unutrašnjosti vozi se otežano zbog jakog vjetra koji usporava promet pa sve koji kreću na put pozivamo na oprez te da prate stanje na cestama na stranicama Hrvatskog autokluba.

Vremenska izvješća i upozorenja pratite na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.


 

Stanje na dan 4. veljače 2023. u 21:00 sati

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Zbog jakog vjetra Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je tijekom dana oko 1200 poziva građana s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije gdje je došlo do pada stabala i grana na prometnice, parkirana vozila, padanja dijelova fasade, žbuke i stakla sa zgrada, oštećenja limova na krovovima. U Zagrebu su dvije osobe putem Županijskog centra 112 Zagreb zatražile hitnu medicinsku pomoć. Na području Zagrebačke županije zaprimljeno je više dojava o prestanku opskrbe električnom energijom na području Prilipja i Pleševice, dok je na području Zaprešića opskrba električnom energijom normalizirana. Obaviještene su sve nadležne službe. 

Osječko-baranjska županija
Županijski centar 112 Osijek je zaprimio tijekom prijepodnevnih sati više od 200 poziva vezanih uz posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio preko 90 km/h. Uslijed jakog vjetra na području cijele županije došlo je do pada stabala na prometnice, osobna vozila, pješačke staze, električnu i telefonsku infrastrukturu, podizanja krovova i ploča krovišta te reklamnih panela. Došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na području Đakova, Našica i Belog Manastira. Obaviještene su sve nadležne službe. 

Brodsko-posavska županija
Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je više poziva o prekidu u opskrbi električnom energijom na području Kopanice, Novog Varoša, Okučana i Gređana. Obaviještene su sve nadležne službe. 

Vukovarsko-srijemska županija
Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je do 13 sati 16 poziva vezanih uz posljedice jakog vjetra te o svima obavijestio nadležne službe. 

Virovitičko-podravska županija
Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je 80-ak poziva vezanih uz posljedice jakog vjetra kao što je srušeno drveće, oštećenje električne i  telekomunikacijske mreže, štete na krovovima kuća i ostalim objektima te o svima obavijestio nadležne službe. 

Varaždinska županija
Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je preko 160 poziva vezanih uz posljedice jakog vjetra kao što su oštećenja električne mreže uslijed rušenja i naginjanja stabala na vodove te rušenje stabala i granja na prometnice.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je preko 100 poziva vezanih uz dojave o srušenim stablima i stupovima ulične rasvjete na prometnice te o svima obavijestio nadležne službe. U gradu Bjelovaru je jedna osoba putem Županijskog centra 112 Bjelovar zatražila hitnu medicinsku pomoć.

Krapinsko-zagorska županija
Županijski centar 112 Krapina zaprimio je 40-ak poziva da je zbog jakog vjetra došlo do oštećenja dalekovoda te su bez opskrbe električnom energijom Gornja Stubica, dio Zlatara i naselje Petruševec. Obaviještene su sve nadležne službe. 

Koprivničko-križevačka županija
Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je 20-ak poziva o srušenim stablima te električnim i telekomunikacijskim stupovima. Obaviještene su sve nadležne službe. 

Sisačko-moslavačka županija
Županijski centar 112 Sisak zaprimio je više od 40-ak poziva o oštećenju električne mreže, padu drveća na prometnice, dizanju krovova uslijed jakog vjetra. Došlo je do prekida opskrbe električnom energijom na području Siska, Gline, Hrvatske Kostajnice i Dvora. Obaviještene su sve nadležne službe.

Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija
Županijski centar 112 Split zaprimio je nekoliko poziva o polomljenim granama i razbacanim znakovima u gradu Splitu uslijed bure te je za jedna osobu zatražena hitna medicinska pomoć. Ulica Domovinskog rata u Splitu zatvorena je za sav promet jer je jak vjetar nanio palete i građevinski materijal. Brza cesta Solin-Klis zatvorena je ta promet u oba smjera.
 
Na području Dubrovačko-neretvanske županije zaprimljeni su pozivi o poteškoćama u prometu dok je u Zadarskoj županiji došlo do prekida u opskrbi električnom energijom. Na području Šibensko-kninske županije zaprimljeni su pozivi o oštećenjima stambenih objekata te poteškoće u gašenju požara otvorenog tipa.

Zbog olujnog vjetra u Dubrovniku je za sav promet zatvoren Most dr. Franje Tuđmana.

 
Sve nadležne službe su na terenu te rade na sanaciji štete.

Savjetujemo građane da budu na oprezu jer postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana, oštećenih konstrukcija i letećih krhotina! Najnovija vremenska izvješća pratite na stranicama DHMZ-a.

Stranica