Upozorenje DHMZ-a na vjetar

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/waves-gbf04d0a84_1920.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 25. travnja narančasto te za sutra, 26. travnja crveno i narančasto upozorenje na vjetar

Za danas, 25. travnja izdano je narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće vrlo jake bure i tramontane te na području Velebitskog kanala zbog pojačane, mjestimice jake bure koja će tijekom dana oslabjeti te navečer ponovno pojačati na vrlo jaku. Također, izdano je narančasto upozorenje za područje sjeverne Dalmacije zbog jakog, na otvorenom moru mjestimice mogućeg i vrlo jakog sjeverozapadnog vjetra, koji će uz obalu skretati na buru, te za područje srednje Dalmacije gdje se očekuje jak, na otvorenom moru mjestimice moguć i vrlo jak sjeverozapadni i zapadni vjetar.
 
Za sutra, 26. travnja je izdano crveno upozorenje na vjetar za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za sjevernu i srednju Dalmaciju.


 
Izvor: DHMZ

 Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

  • Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.​Stranica