Predsjednik Republike Turske odlikovao hrvatski tim Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite

U znak zahvalnosti, turski predsjednik Erdoğan odlikovao je međunarodne timove koji su nakon katastrofalnih potresa u Turskoj sudjelovali u akcijama potrage i spašavanja  

Foto: MUP

Predsjednik Republike Turske, Nj.E. Recep Tayyip Erdoğan, na ceremoniji koja je održana danas, 25. travnja 2023. u predsjedničkoj palači u Ankari odlikovao je članove međunarodnih timova kao znak zahvalnosti za sudjelovanje u akcijama potrage i spašavanja uslijed katastrofalnih potresa u Turskoj. U ime hrvatskog tima, medalju i priznanje primio je zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković.
 
Podsjetimo, hrvatski tim od 41 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 7 potražnih pasa upućen je 6. veljače u Tursku koju su pogodili razorni potresi,  kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. Temeljem Odluke Vlade RH o slanju materijalne pomoći Republici Turskoj, 10. veljače 2023. je iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom prema Turskoj upućen konvoj pomoći u vidu opreme za zbrinjavanje stanovništva te hrane i medicinske opreme (deke, vreće za spavanje, kreveti na kat, madraci, poljski kreveti, zimski šatori, zaštitne maske, naočale, respiratori, sanitetski materijal, dezinficijensi i sl.) u vrijednosti 819.601,50 eura. Također, temeljem Odluke Vlade RH o slanju materijalne pomoći Republici Turskoj, 25. ožujka 2023. upućena je dodatna materijalna pomoć za stradalo stanovništvo, koja je obuhvaćala stambene kontejnere, krevete i madrace, a prema iskazanim potrebama koje je Turska dostavila putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije.
 

Stranica