Održana vježba “TRIBALJ 2023“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, 22. travnja 2023. na području jezera Tribalj, Općina Vinodolska održana terenska vježba civilne zaštite „TRIBALJ 2023“

Foto: MUP

Tema vježbe „TRIBALJ 2023“ je uvježbavanje i osposobljavanja pripadnika modula za spašavanje iz voda Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te zajedničke operacije s roniteljskim timovima na zadaćama potrage i spašavanja iz vode.
 
Scenarijem vježbe došlo je do sudara dvije brodice na području jezera Tribalj i prema nepotvrđenim informacijama u nesreći je nestalo 15-ak osoba. Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite je, u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite Općine Vinodolska donio odluku o angažiranju modula za spašavanje iz voda i modula za tehničko-taktičku potporu Državne intervencijske postojbe civilne zaštite za operacije potrage i spašavanje iz vode.
 
Na vježbi su prikazani mobilizacija i djelovanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz vode, tehnička potpora za ostvarivanje samodostatnosti te korištenje novih tehnologija i aplikacija (sonar, robot MVF-5, DRON i NICS).
 
“Posebni ciljevi vježbe su traganje za unesrećenim osobama nakon nesreće na jezeru, koordinacija spašavatelja iz vode i ronilačkih timova, spašavanje unesrećenih osoba uz korištenje novih tehnologija, uz organizaciju baze operacija s naglaskom na samodostatnost. Ovdje imamo samodostatno zapovjedno vozilo, potpuno autonomno te imamo mogućnost  raditi u svim vremenskim uvjetima, a ujedno služi kao točka za prikupljanje i obrađivanje informacija uz mogućnost samostalnog satelitskog interneta. Također i naša baza operacija je potpuno samodostatna, uz šatore sa grijanjem, mobilnu kuhinju i sve što je potrebno za boravak 10tak dana na terenu bez dodatne pomoći, rekao je Mladen Vinković zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te dodao kako istovremeno jedan ronilački tim od 12 osoba sa 2 plovila sudjeluje u akciji pretrage za nestalom osobom kod Maslenice.
 
Također je prezentirano traganje za unesrećenim osobama nakon nesreće na jezeru, koordinacija spašavatelja iz vode i ronilačkih timova, spašavanje unesrećenih osoba, organizacija baze operacija s naglaskom na načelu samodostatnosti te podizanje dodatnih komunikacijskih kapaciteta.
 
Vježba pretrage za nestalim osobama provodila se u vrlo teškim uvjetima bez vidljivosti sa sistemima pretrage; kružna pretraga, pretraga klatnom i jackleg pretraga s pričuvnim roniocima te su poduzete sve mjere sigurnosti, a u vježbama pretrage je sudjelovalo 60 osoba, od toga 40 ronioca te se je ujedno provodila pretraga i snimanje dna side scan sonarom. Vježba je pokazala da pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe mogu provoditi pretrage u najtežim uvjetima dok je cilj vježbe uigravanje svih ronilačkih timova DIP CZ RH uz upotrebu sofisticirane opreme za rad u najtežim uvjetima”, istaknuo je Ferdinand Hitrec, voditelj vježbe i ronilačkom tima DIP CZ Rijeka.
 
 U vježbi "TRIBALJ 2023" sudjelovali su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske - tim za spašavanje iz voda, tim za tehničko - taktičku potporu, logistička skupina te skupina za potporu izvlačenja robotom.
 
 

Stranica