U Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH stiglo Betlehemsko svjetlo mira

Savez izviđača Hrvatske i ove je godine, 27. godinu zaredom, organizirao donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku

Ove godine Savez izviđača Hrvatske po prvi puta je donio Betlehemsko svjetlo mira u novo ustrojeno Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH, 16. prosinca, što je nastavak tradicionalnog donošenja svjetla mira od 2009. godine kada su ga izviđači prvi put donijeli u bivšu Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.

Betlehemsko svjetlo, simbol mira, ljubavi i razumijevanja, tradicionalno se pali u mjestu Kristova rođenja Betlehemu te se potom simbolično širi diljem svijeta. Običaj paljenja i dijeljenja Betlehemskog svjetla pokrenuli su austrijski izviđači koji su ga 1988. godine prvi put donijeli iz Betlehema, špilje Kristova rođenja, u Beč odakle ga  potom izviđači iz cijele Europe preuzimaju i donose u svoje zemlje. Prenošenje Betlehemskog svjetla iz Beča u Zagreb ima dugogodišnju tradiciju. U Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo iz Beča 1991. godine prvi donio tadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Od 1992. donošenje Betlehemskog svjetla u Hrvatsku organizira Savez izviđača Hrvatske, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor.

Uz iskru Betlehemskog svjetla darujemo jedni drugima toplinu, osmijeh, poštovanje, nadu i međusobno povjerenje, stvarajući temelje  bolje budućnosti.

Stranica