U Lovranu započela konferencija "Civilna zaštita i sigurnost gradova - SIGG"

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i u organizaciji časopisa Zaštita u Lovranu je, 21. ožujka 2024., započela konferencija "Civilna zaštita i sigurnost gradova - SIGG"

Foto: MUP

Glavne teme konferencije su izazovi povezani s lokalnom i nacionalnom sigurnosti, smanjenje rizika od katastrofa te krizno upravljanje prilikom katastrofa s posebnim osvrtom na požare, poplave i potrese.

U sklopu konferencije, predavanje je održao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut te sudionicima predstavio područje djelovanja Ravnateljstva, aktivnosti i postignuća u sustavu civilne zaštite. Istaknuo je kako se u Ravnateljstvu intenzivno radi na prilagodbi i jačanju zakonodavnog okvira, provođenju projekata financiranih iz EU fondova te daljnjem povlačenju sredstava s ciljem podizanja sustava civilne zaštite na višu razinu, jačanju sustava upravljanja katastrofama kroz opremanje sustava civilne zaštite i svih operativnih snaga, ali i na provođenju preventivnih aktivnosti kroz edukacije i osposobljavanja te podizanju svijesti građana o mogućim ugrozama i aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa.

Ravnatelj je kazao kako je sigurnost nešto što se sustavno gradi te zahtijeva puno ulaganja i truda, prvenstveno u preventivu i edukaciju, kako bi se steklo povjerenje građana u institucije koje im pružaju tu sigurnost, kao primarnu ljudsku potrebu. Korisnost društvu i sigurnost građanima pruža upravo sustav civilne zaštite kao organizacijska struktura koju čine organizirane sposobnosti sudionika i građana za pravovremeno i učinkovito provođenje poslova, mjera i aktivnosti civilne zaštite s ciljem smanjenja rizika i operativnog djelovanja u izvanrednim događajima.

Uz ravnatelja Truta, konferenciji je prisustvovao te održao predavanje i voditelj Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka Siniša Badovinac, koji je govorio o implementaciji naučenih lekcija iz potresa (Drač, Banovina, Turska) u razvoj SOP-a za djelovanje MUSAR modula RH u inozemstvu.
Kroz panel raspravu sudjelovat će načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Dražen Štajduhar, koji će govoriti o važnosti Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. i voditeljica Odjela za ispitivanja i normizaciju tehnika u Sektoru za pripravnost i koordinaciju Maja Bosnić, koja će predstaviti ulogu volontera u sustavu civilne zaštite i materijalna prava.

Dvodnevnoj konferenciji, koja se održava već 16. godinu zaredom, odazvalo se više od 150 uglednih stručnjaka za urbanu sigurnost te civilnu i privatnu zaštitu.


 

Stranica