​Studijsko putovanje u sklopu projekta CPforHeritage

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva kulture i medija su u Italiji, od 19. do 21. ožujka, sudjelovali na stručnoj razmjeni u organizaciji talijanske civilne zaštite 

Foto: MUP
 
Svrha studijskog putovanja bila je rasprava na temelju talijanskih iskustava o izazovima uspostave proceduralnih strategija usmjerenih na poboljšanu koordinaciju između nacionalnih dionika iz sektora civilne zaštite i sektora kulturne baštine. Također, fokus je bio na proučavanju talijanskih modela učinkovite suradnje i Standardnog operativnog postupka za rukovanje kulturnom baštinom u izvanrednim situacijama i uvjetima katastrofe.

Talijanski stručnjaci iz Nacionalne službe civilne zaštite (Presidenza del Consiglio dei Ministri, Dipartimento della Protezione Civile), kao glavni nositelji zaštite kulturne baštine u izvanrednim situacijama, predstavili su svoje temeljne zadaće i ulogu civilne zaštite u zaštiti kulturne baštine u izvanrednim situacijama, uloge vatrogasaca i karabinjera, programe osposobljavanja za zaštitu kulturne baštine te uključivanje volontera u svoje aktivnosti. Predstavnici talijanskog Ministarstva kulture prezentirali su svoju perspektivu i aktivnosti na terenu kojima podupiru aktivnosti civilne zaštite te niz aktivnosti za pružanje prve pomoći kulturnoj baštini. Uz sastanke u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu kulture koji su se održali u Rimu, hrvatski predstavnici  su posjetili lokacije privremene pohrane kulturne baštine u Spoletu i Norciji.

Prikupljene informacije na studijskom putovanju bit će podloga za izradu Standardnog operativnog postupka za rukovanje kulturnom baštinom u izvanrednim situacijama u Republici Hrvatskoj, u svrhu propisivanja jasnih i preciznih procedura i plana djelovanja na terenu, što je jedan od osnovnih ciljeva projekta. 

Provedena aktivnost dio je projekta „Operativne snage civilne zaštite za zaštitu kulturne baštine -CPforHeritage“ koji provodi Ravnateljstvo civilne zaštite, a u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, čiji je cilj unaprijediti postojeće kompetencije operativnih snaga civilne zaštite za zaštitu kulturne baštine u izvanrednim situacijama.



Stranica