Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović posjetio Laboratorij Sektora za eksplozivne atmosfere u Svetoj Nedelji

Laboratorij Sektora za eksplozivne atmosfere Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH među 6 najboljih laboratorija u svijetu

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obišao je danas, 21. ožujka 2024. godine, Laboratorij Sektora za eksplozivne atmosfere u Svetoj Nedelji. Laboratorij ove godine obilježava 75 godina svog djelovanja te je proglašen među šest najboljih laboratorija u svijetu, prema posljednjem ispitivanju njemačkog instituta PTB (Physikalisch - Technische Bundesanstalt) u kojem je sudjelovalo više od 80 laboratorija.

Tijekom obilaska, osim upoznavanja prisutnih s načinom rada, djelatnici Laboratorija demonstrirali su i postupak ispitivanja prašine i probojnog paljenja uređaja.

Ovom prilikom ministar Božinović se prigodno obratio prisutnima ističući važnost ovog Sektora i njegovih djelatnika, većinom inženjera elektrotehnike i strojarstva te pohvalio njihov samozatajan rad kojim daju jedan manje vidljiv, ali itekako golem doprinos sigurnosti Republike Hrvatske.
Također je kazao kako 80 % industrije u Hrvatskoj koristi znanje djelatnika Laboratorija, koji svojim sugestijama u procesima izrade tehničke dokumentacije usmjeravaju sigurnosnu komponentu novih pogona.

Naime, industrijska postrojenja u Republici Hrvatskoj (od farmaceutske, kemijske, prehrambeno prerađivačke industrije do skladišta zapaljivih medija, proizvodnje energije, plinskih i naftnih platformi, plinovoda, naftovoda, LNG terminala i dr.), ne mogu započeti s radom prije nego ovaj Sektor ne provede tehničko nadgledanje projektne dokumentacije i nadzor izvedenog stanja postrojenja te dok Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH ne izda pozitivno mišljenje. Koliki je opseg tehničkih nadgledanja koje provodi ovaj Sektor najbolje govori činjenica da se godišnje provede tehničko nadgledanje više od 500 objekata, od kojih je više od 100 benzinskih postaja.

Stručnjaci ovog Sektora obavljaju vrlo važan posao, a rezultat njihovog rada očituje se u činjenici da su tehnički incidenti u postrojenjima u Hrvatskoj minimalni, a velikih katastrofa u Hrvatskoj nije ni bilo, zahvaljujući pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, specijalistima civilne zaštite, koji su jamac da se rizik te vrste svede na minimum - rekao je ministar dok je, osvrćući se na katastrofe velikih razmjera koje se događaju diljem svijeta, istaknuo primjer Azije gdje je zabilježeno preko dvije tisuće tehnoloških katastrofa koje su rezultirale s preko 75 tisuća smrtnih slučajeva.

Vrlo je važno da smo ovu agenciju, nekadašnju Ex-Agenciju, preustrojem stavili i premjestili unutar Ministarstva unutarnjih poslova. To je i njih interno ojačalo i u stručnom smislu, ali je i, pogotovo u dijelu izrade tehničke dokumentacije, u bitnome smanjilo troškove hrvatskih poduzeća, jer je tada to radila agencija koja je bila u potpunosti na tržištu, a danas to rade pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova - zaključio je ministar Božinović.
 
Sektor za eksplozivne atmosfere Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, preventivno djeluje na sprječavanju eksplozija u industrijskim postrojenjima u kojima postoje zapaljivi mediji koji stvaraju prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

To se očituje kroz tehničko nadgledanje postrojenja i projektne dokumentacije, edukaciju i davanje ovlasti za radove instaliranja, održavanja i popravka opreme te ispitivanje protueksplozijski zaštićene opreme tzv. „Ex opreme“ u akreditiranom laboratoriju koji je specijaliziran i za ispitivanje najvećih elektromotora koje u Europi može ispitati samo 5 laboratorija. Time se smanjuje rizik od tehnoloških eksplozija i katastrofa, čime se izravno doprinosi sigurnosti i zaštiti ljudi te materijalnih dobara i okoliša.

Edukacijom i ovlašćivanjem tvrtki koje se bave aktivnostima instaliranja, održavanja i popravaka u postrojenjima ugroženim eksplozivnom atmosferom omogućava se da tvrtke mogu redovito, stručno i mjerodavno raditi svoje poslove u industrijskim postrojenjima i time doprinositi normalnom radu postrojenja te sprječavanju eksplozija u industrijskim postrojenjima.

Laboratorij Sektora za eksplozivne atmosfere već 75 godina sustavno primjenjuje i razvija područje protueksplozijske zaštite u Republici Hrvatskoj, a prolazi i periodičku akreditaciju Hrvatske akreditacijske agencije za 46 ispitnih metoda. Kontinuirano se provode ispitivanja „Ex“ - ATEX i standardne industrijske opreme za potrebe domaćih i stranih proizvođača, čime se daje doprinos sigurnosti postrojenja i okolnog prostora te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na europskom tržištu.

Stranica