U Ljubljani održana 60. sjednica Upravnog odbora Ustanove za unapređenje ljudske sigurnosti

Upravni odbor Ustanove za unapređenje ljudske sigurnosti (Enhancing Human Security –ITF), na čelu s direktorom Tomažom Lovrenčićem te članovima – predstavnicima zemalja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske održao je danas, 21. listopada sjednicu Odbora, na kojoj je, kao član Odbora iz Republike Hrvatske, sudjelovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut.


Na  60. sjednici prihvaćen je zapisnik s prethodne sjednice Odbora te predstavljeno izvješće o radu i aktivnostima ITF-a u prvom polugodištu ove godine, koje, između ostalog, uključuje opis aktivnosti po regijama/zemljama od 1. siječnja do 31. kolovoza 2019. te izvješće o prikupljenim sredstvima u donatorske svrhe i popisom donatora, među kojima je i Ministarstvo obrane RH. Aktivnosti ITF-a na području Hrvatske u izvještajnom razdoblju odnosile su se na provedbu projekta uništavanja konvencionalnog oružja (nestabilno, staro i opasno streljivo, prvenstveno artiljerijsko i mornaričko streljivo, rakete i osigurači), kako bi se smanjila izravna prijetnja osobama, imovini i okolišu.

Na sjednici Odbora također je predstavljen portfelj 93 projekata za 2020. godinu,  u ukupno 33 zemlje/područja i regija Europe, Afrike, Bliskog Istoka, Srednje Azije i Latinske Amerike, uključujući projekte s potvrđenim potpunim financiranjem, zatim s djelomičnim financiranjem i one koji još nisu financirani, s ciljem promicanja sigurnosti u zemljama pogođenim minsko eksplozivnim sredstvima.

Direktor ITF-a Tomaž Lovrenčić upoznao je članove Odbora s polazišnim elementima potrebnim za transformaciju ITF-a u međunarodnu organizaciju.

Pomoćnik Trut istaknuo je kako se Hrvatska u takvoj organizaciji, kao buduća članica, može pozicionirati kao zemlja pružateljica pomoći kroz aktivno pružanje znanja i ekspertize u području protuminskog djelovanja zemljama u regiji i šire temeljenim na iskustvu, postignućima u povlačenju sredstava iz EU fondova, izgrađenoj organizacijskoj, normativnoj, tehnološkoj i informacijskoj strukturi.

Ustanova za unapređenje ljudske sigurnosti humanitarna je i neprofitna organizacija, osnovana u ožujku 1998. godine od strane Vlade Republike Slovenije, s početnom svrhom pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u postkonfliktnoj rehabilitaciji. Ubrzo širi svoj opseg aktivnosti i na ostale zemlje pogođene ratnim sukobima, temeljeći ih na snažnim partnerstvima i transparentnim prikupljanjem donacija u svrhu poduzimanja raznih aktivnosti protuminskog djelovanja.

Djelovanje ITF-a na području Hrvatske započelo je 1999. godine kroz financijsku potporu operacijama razminiranja i tehničkog izvida, pomoć žrtvama mina te edukacijskim aktivnostima o minskoj opasnosti.

Republici Hrvatskoj je od strane raznih donatora, posredstvom ITF-a, donirano oko 69 milijuna američkih dolara, čime je očišćeno preko 32 km2 minski sumnjivog područja te pronađeno i uništeno preko 6500 komada mina i 2400 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.
 

Stranica