U Gospiću održana završna konferencija projekta Fearless Velebit

U Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću je u srijedu, 26. travnja održana završna konferencija projekta „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji - Fearless Velebit“

Foto: MUP

Uz brojne visoke uzvanike i goste, svečanosti je nazočio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas te se u ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damira Truta obratio okupljenima i kazao kako je Ministarstvo unutarnjih poslova, kao projektni partner, izuzetno zadovoljno rezultatima projekta Fearless Velebit, ali i rezultatima projekta Naturavita i Karlovac Karst koji su provedeni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2021.

Zajednici smo, kroz ova tri projekta, vratili gotovo 60 četvornih kilometara razminiranog minski sumnjivog područja za daljnje gospodarske, poljoprivredne, ekološke i ostale aktivnosti“ – rekao je koordinator Karas.

Tom prilikom je istaknuo kako je partnerstvo s Hrvatskim šumama na projektima razminiranja šuma i šumskog zemljišta doprinijelo osiguranju dodatnih izvora financiranja, koji su, uz iskustvo ljudskih kapaciteta te razvijenu opremu za razminiranje rezultirali ostvarenjem ciljeva utvrđenih Nacionalnim programom protuminskog djelovanja koji je kao strateški dokument usklađen s ratificiranim međunarodnim ugovorima, prije svega s Ottawskom konvencijom.

U skladu s navedenom nacionalnom strategijom prošle smo godine u potpunosti od eksplozivnih ostataka rata očistili Požeško-slavonsku županiju te je u Hrvatskoj ostalo šest županija s minski sumnjivim područjem. Ove godine isto se planira s Osječko-baranjskom i Šibensko-kninskom županijom, sljedeće godine u planu je od mina u potpunosti očistiti Karlovačku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a za 2025. godinu planira se u potpunosti razminirati Sisačko – moslavačku i Ličko-senjsku županiju “ – zaključio je na kraju Karas te zahvalio na kontinuiranoj potpori i doprinosu, iznimnom radu i zalaganju ponajprije Hrvatskim šumama, ali i svim ostalim partnerima i dionicima sustava, a posebice tvrtkama za razminiranje i pirotehničarima na predanom i časnom poslu.

Na konferenciji su kroz prezentacije predstavljena postignuća i statistika projekta Fearless Velebit, kao i sveukupni doprinos Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i europskih fondova kao stalnih partnera Hrvatskog centra za razminiranje te od 2019. Ravnateljstvu civilne zaštite na području protuminskog djelovanja.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić održao je prezentaciju o razminiranju i očuvanju šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji, odnosno o projektu Fearless Velebit. Istaknuo je kako su razminiranjem predmetnog područja stvoreni uvjeti koji će omogućiti upravljanje šumama u skladu sa šumsko-gospodarskim planovima i poboljšati zaštitu šuma i promoviranje usluga šumskih ekosustava, a samim time stvorit će se uvjeti za strukturalni i gospodarski održivi razvoj šuma, omogućiti adekvatno upravljanje zaštićenim područjima prirode kao i održivo korištenje prirodnih resursa na temelju usluga ekosustava.

Svečanost je svojom izvedbom uveličao pjevački zbor "Degenija".



Stranica