U Čakovcu održan " Sajam sigurnosti i prevencije 2019"

Foto: MUP

Danas, 24. rujna, u suradnji Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca te Policijske uprave međimurske, na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu održan je šesti po redu „Sajam sigurnosti i prevencije 2019“.
  
Održavanju se pridružilo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, Služba civilne zaštite Čakovec te Hrvatski centar za razminiranje koji su predstavili svoje aktivnosti. Služba civilne zaštite Čakovec na izložbenom prostoru prikazala je opremu za spašavanje iz ruševina i to baterijski hidraulički alat, zatim vibrafon (naprava za traženje žrtava iz ruševina), vibraskop (naprava za traženje žrtava iz ruševina s kamerom), uređaj za alarmiranja narušavanja stabilnosti objekta i termovizijska kamera.
 
Hrvatski centar za razminiranje prezentirao je pak radnu odjeća i zaštitnu opremu pirotehničara koju koriste u svakodnevnom obavljanju posla i to metaldetektore za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava (MES-a) te popratnu opremu za pronalazak MES-a (pipalice), školske mine koje su pronalažene na minski sumnjivom području u RH prilikom izviđanja i razminiranja, zatim kartografski prikaz minski sumnjivog područja u RH, kao i područja koje je do sada razminirano.

Na sajmu su uobičajeno izlagale sve službe od izlagača iz državnih i javnih ustanova, preko udruga i pravnih osoba koje se bave prevencijom, do dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi. 

Tijekom sajma atraktivne pokazne vježbe pokazali su pripadnici Interventne jedinice policije, a održana je i vježba spašavanja unesrećenih na visinu od 40 m kod potresa i  nepristupačnosti terena u kojoj je sudjelovala Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Čakovec. Zatim je prezentirana vježba izvlačenja i pružanja pomoći ozlijeđenom u prometnoj nesreći u kojoj su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. Pod Zapovjedništvom specijalne policije MUP-a održano je spuštanje, dizanje i prelet helikoptera. Održana je i vježba pozivanja članova stožera Civilne zaštite Grada Čakovca u kriznim situacijama putem Županijskog centra 112.

Građani koji su posjetili sajam mogli su se na jednom mjestu informirati o tome što Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i druge službe poduzimaju da bi građanima jamčili sigurnost, kojim se sredstvima i metodama pri tome koriste te dobiti informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijim, ali i kako mogu pridonijeti većoj sigurnosti u svojoj sredini.
 

Stranica