Ravnatelj Trut na sastanku Mreže glavnih direktora nacionalnih kriznih centara

Na inicijativu Nacionalnog kriznog centra Belgije te uz potporu zemalja Beneluksa, 11. rujna 2024. u Budimpešti je održan sastanak Mreže glavnih direktora nacionalnih kriznih centara, kojem je nazočio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut

Foto: MUP

Nastavak je to redovitih sastanaka koji obrađuju aktualnu tematiku, a obuhvaćaju sve faze upravljanja rizicima od katastrofa, od predviđanja krize, pripravnosti, kao i odgovora na krize unutar Vijeća EU, s ciljem daljnjeg jačanja Mreže glavnih direktora kriznih centara, kao platforme za konzultacije i koordinaciju tijela nadležnih za upravljanje krizama Europske unije.

Fokus sastanka bila su dosadašnja postignuća i budućnost kriznog upravljanja te međunarodna suradnja za vrijeme poplava rijeke Dunav u Bavarskoj i Baden Württembergu.

„U kontekstu učestalih, ali i istovremenih multi-dimenzionalnih kriza, neophodna je promjena paradigme upravljanja krizama, koja mora biti temeljena na prilagodljivosti  „novom normalnom“, izjavio je ravnatelj Trut u svom izlaganju, naglasivši kako to podrazumijeva whole-of-society i whole-of-hazard pristup te, osim nacionalne, jačanje uloge EU institucija koje su nadležne za krizno upravljanje.

„Stoga Hrvatska podržava napore EU za jačanje zajedničke i proaktivne pripravnosti, sposobnosti za odgovor i otpornosti na široki raspon različitih prijetnji koji se temelje na sveobuhvatnom međusektorskom i horizontalnom pristupu“, rekao je ravnatelj Trut, smatrajući da bi taj pristup u najvećoj mogućoj mjeri trebao biti kompatibilan s infrastrukturom i procedurama NATO-a kojemu pripada i većina država članica Europske unije.

Govoreći o posljedicama poplava rijeke Dunav, ravnatelj Trut je iznio iskustva Hrvatske, gdje su poplave jedna od neprihvatljivih rizika, navodeći primjer katastrofalne poplave rijeke Save na području županjske Posavine u svibnju 2014.

„U međunarodnom kontekstu to je bio primjer dobre prekogranične suradnje jer je poplavama bio pogođen upravo dunavski sliv koji je zahvatio nekoliko zemalja JI Europe, a aktiviran je i Mehanizam unije za civilnu zaštitu“, istakao je ravnatelj, dodavši da je u nacionalnom kontekstu ta katastrofa ukazala na potrebu unaprjeđenja sustava obrane od poplava, na kojoj se od tada intenzivno radi.

Sudionici sastanka su također upoznati sa zahtjevnim organizacijskim aktivnostima sa sigurnosnog aspekta za potrebe održavanja složenih sportskih događanja u europskim zemljama zadnjih godina.

Cilj uspostave Mreže glavnih direktora kriznih centara je međusobno informiranje o izazovima s kojima se suočavaju različiti krizni centri, dijeljenje postojećih stručnih znanja i iskustava, međusobna podrška u provedbi zajedničkih rješenja i aktivna suradnja u slučaju krize s međunarodnim posljedicama.

Trenutno je u Mrežu kriznih centara uključeno više od 20 zemalja EU, koje su potpisale Protokol o suradnji.
 

Stranica