Obilježen Dan zaštitara i blagdan svetog Mateja

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore u Zagrebu je danas, 12. rujna obilježen Dan zaštitara i blagdan svetog Mateja

Foto: MUP
 
Događanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je nazočne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te uputio čestitku svim zaštitarkama i zaštitarima istaknuvši važnost njihove struke jer svoj temeljni rad usmjeravaju upravo na zaštitu ljudi i njihove imovine te tako djeluju na korist cijele društvene zajednice.
 
Ako povučem paralelu s nužnom promjenom paradigme upravljanja krizama u zemljama Europske unije i šire, zbog svih događanja uzrokovanih klimatskim, ali i geopolitičkim promjenama, a koju prihvaća i Republika Hrvatska, onda  zasigurno i privatna zaštita mora naći svoje mjesto u tom procesu, ići u korak s novim trendovima, odnosno mijenjati paradigmu uloge privatne zaštite u društvu na način da iz privatnog ulazi u opće društveni kontekst. To su uvidjele mnoge svjetske i europske zemlje, koje su krenule u izmjenu uvriježenih propisa, pravila i normi, propisujući nove kojima će uklopiti privatnu zaštitu u taj novi okvir i dati joj važniju ulogu u društvu. To je uvidjela i Hrvatska, prepoznala je nužnost te transformacije i pomaci su zbilja vidljivi iz opravdano postignute percepcije da se sektor privatne zaštite pozicionirao kao općedruštveno korisna industrija.“ - istaknuo je ravnatelj.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite će vam, kroz svoj stručni dio, i dalje biti na raspolaganju, s ciljem afirmativnog djelovanja koje ide u smjeru razvitka i napretka struke“ - zaključio je Trut i na kraju još jednom svima čestitao njihov dan i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.
 
U sklopu događanja održana je i panel rasprava na temu položaja i stanja privatne zaštite u RH, na kojoj je iz Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovao načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj, a prilikom koje su razmijenjena iskustva u dosadašnjem radu, kao i predložene aktivnosti kojima bi se podizala kvaliteta zaštitarske struke. Također, voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin prezentirao je nadzore i postupanja inspekcije za privatnu zaštitu u 2023. godini.


 

Stranica