Ravnatelj dr.sc. Damir Trut na videokonferenciji “COVID-19 Pandemic: Exchange of best practices and experience on civil protection aspects”

U okviru grčkog predsjedanja SEECP forumom (South-East European Cooperation Process - Proces suradnje u jugoistočnoj Europi), u organizaciji  Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu Helenske Republike, 12. travnja 2022., održana je videokonferencija na temu razmjene iskustava i naučenih lekcija u području civilne zaštite u borbi protiv širenja COVID-19

Foto: MUP

Konferencija je okupila je eminentne govornike i stručnjake, a Hrvatsku je predstavljao ravnatelj dr.sc. Damir Trut, koji je dao presjek  poduzetih aktivnosti Ravnateljstva i sustava CZ RH, kao potpora zdravstvenom sustavu u borbi protiv koronavirusa. U svom izlaganju ravnatelj Trut kazao je da su  sve odluke koje je donosio Stožer CZ RH pomno  razmatrane i  temeljene isključivo na procjeni zdravstvene struke, s primarnim ciljem zaštite ljudskih života, ali i funkcioniranja gospodarstva.

„Kontinuirano se isticala  važnost osobne odgovornosti i načina ponašanja svakog pojedinca u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kao i važnost cijepljenja, posebno starije populacije, s ciljem postizanja lakših simptoma u slučaju oboljenja te rasterećenja zdravstvenog sustava“ izjavio je ravnatelj, naglašavajući da je za postignuti uspjeh od ključnog značaja  bila  suradnja na svim razinama, od lokalne do državne, uključujući sve sektore, sastavnice sustava civilne zaštite, međunarodne organizacije i  građane.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Turske, Srbije, Rumunjske, Slovenije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Albanije.
 
Svrha SEECP-a je razvoj i jačanje stabilnosti, sigurnosti  i dobrosusjedskih odnosa među svim sudionicima iz Jugoistočne Europe (SEE), s glavnim ciljem pune integracije JE u europske i euroatlantske strukture. Atensko predsjedanje, kako je deklarirano njegovim motom "Jačanje sinergije SEE", fokusirano je na dodanu vrijednost sinergije u regionalnom i međunarodnom kontekstu, u suočavanju s modernim izazovima i razvoju u zahtjevnom društveno-ekonomskom okruženju sadašnjeg vremena.



Stranica