Započela provedba projekta „SEE ME“ -Safe and Equal in EMErgencies

Foto: MUP

U sklopu natječaja za projekte prevencije i pripravnosti Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, Ravnateljstvu civilne zaštite odobrena su sredstva za financiranje projekta na temu izjednačavanja mogućnosti osoba s  invaliditetom u hitnim situacijama ('Equalization of opportunities for persons with disabilities in emergencies'). Ukupna vrijednost projekta je 367. 815, 39 Eur, a sufinanciranje Europske komisije iznosi 85%.

Projekt je započeo 1. ožujka 2022. godine i trajat će 18 mjeseci. Partneri na projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Projektne aktivnosti započele su održavanjem inicijalnog sastanka i radionice svih projektnih partnera u Divuljama 4. – 5. travnja 2022.

Projekt će se nastaviti aktivnostima analize specifičnih potreba i nedostataka u postupanju s osobama s invaliditetom (OSI) u hitnim situacijama, kao i analizom trenutnih praksi postupanja s OSI u hitnim situacijama na razini EU-a, čime će se obuhvatiti i rezultati sličnih projekata na ovu temu te prikupiti najbolje međunarodne prakse. Sve informacije, rezultati analiza, najbolje prakse, prijedlozi i preporuke, prikupljeni kroz procjenu postojećeg stanja, bit će raspravljeni na panel diskusijama organiziranima u sve tri zemlje i na završnoj međunarodnoj konferenciji te evaluirani u Smjernicama.

Preporuke navedene u Smjernicama bit će prezentirane putem tri različita modela primjene: GIS karte na kojima će postojati prikaz lokacija građana s invaliditetom kako bi se žurnim službama omogućilo pružanje učinkovite pomoći osobama s invaliditetom te upute za postupanje prema vrsti invaliditeta; razvoj pilot programa obuke za hitne intervencije sukladno procedurama navedenim u Smjernicama te protokoli koji omogućavaju uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti prevencije i planiranja u sustavu civilne zaštite na lokalnoj/regionalnoj razini kao pomoć lokalnoj razini pri izradi planskih dokumenata. Svi modeli će se pokazati u demonstracijskoj vježbi.

Osim navedenih aktivnosti, u okviru projekta SEE ME kontinuirano će se organizirati kampanje podizanja svijesti javnosti i donositelja odluka o nepovoljnijem položaju osoba s invaliditetom u izvanrednim situacijama, njihovih posebnih potreba te važnosti izjednačavanja njihovih mogućnosti u hitnim situacijama. Također će se izraditi raznovrsni materijali za osobe s invaliditetom na temu samopomoći i reagiranja u izvanrednim situacijama.


 

Stranica