U Virovitici održano osposobljavanje članova stožera civilne zaštite za poslove civilne zaštite

U Virovitici je danas, 12. travnja održano osposobljavanje novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite

Foto: MUP

Današnjem osposobljavanju nazočili su novoimenovani članovi stožera s područja Virovitičko-podravske županije, a na početku ih je pozdravio načelnik Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite Stjepan Huzjak koji je tom prilikom istaknuo važnost ovog osposobljavanja obzirom da jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.

Cilj osposobljavanja je pripremiti sve nositelje sudionika i operativnih snaga za učinkovitu provedbu njihovih poslova i zadaća, osiguranje kvalitete vođenja, koordiniranja i upravljanja događajima, učinkovitija zaštita ljudi, okoliša i dobara te jačanje otpornosti na svim razinama.

Ravnateljstvo civilne zaštite ovom osposobljavanju daje posebnu važnost te ga priprema i provodi uvažavajući sve potrebne propise i metodološke standarde u području civilne zaštite, kao i iskustva iz recentnih događaja koji su ugrožavali materijalna dobra ili ljude.

Osposobljavanje provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim dokumentima u sustavu civilne zaštite, stožernom upravljanju, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te završava simulacijskom vježbom izvanrednog događaja.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, a članovi stožera civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja.

Današnjim osposobljavanjem završen je ciklus osposobljavanja novoimenovanih čelnika i članova stožera civilne zaštite županija i velikih gradova kojeg je od listopada prošle godine provodilo Nastavno nacionalno središte civilne zaštite. U organizaciji Područnih ureda civilne zaštite do kraja lipnja provest će se osposobljavanje za ostale gradove i općine.

Stranica