Pripadnici DIP CZ na obuci i vježbi identifikacije žrtava masovnih katastrofa

U Ronilačkom centru MUP-a na Malom Lošinju od 12. do 16. lipnja održava se obuka i vježba na temu identifikacije žrtava masovnih katastrofa i terorističkih akata prema Interpolovom protokolu „Disaster victim investigation“

Foto: MUP

Nositelji aktivnosti su Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije, a pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite pružaju tehničku i logističku potporu u provedbi aktivnosti. Također, u sklopu obuke upoznali su kolege iz Ravnateljstva policije s organizacijskom strukturom Ravnateljstva civilne zaštite, kao i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te njezinim  tehničkim i stručnim sposobnostima koje mogu pomoći u identifikaciji žrtava u masovnim nesrećama.
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite će u sklopu vježbe na temu pomorske nesreće s velikim brojem žrtava koristiti plovila, dronove i sonar za potrebe pronalaska žrtava te njihovog pozicioniranja kako bi iste nakon toga preuzeli i obradili djelatnici kriminalističke tehnike.
 
Također će pružati tehničku pomoć za potrebe upravljanja očevida putem komunikacijsko - zapovjednog vozila i sustava radio veze. Uz djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova, na vježbi sudjeluju i pripadnici vojne policije MORH-a i slovenske vojske.
 


​ Video vježbe 


 



Stranica