Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 3. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba. Radi se o mlađoj osobi iz Varaždina koja se vratila iz Italije

Također izvješćujemo kako je u Republici Hrvatskoj do ovog trenutka (3. ožujka 2020.) potvrđeno:

9 slučajeva oboljelih od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 1 u Varaždinu.

Ukupno je 247 testiranih uzoraka, u radu je 6 uzoraka, a u najavi dolaska 10 uzoraka (Split, Pula, Rijeka i Požega zajedno).

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 2420 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj želimo naglasiti da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa  zaštita zdravlja posebno osjetljivih skupina građana, osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, obzirom je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Sustav socijalne skrbi osigurao je iz Obiteljskog centra stručnjake za psihosocijalno savjetovanje i podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji.

Stručnjaci koji pružaju psihosocijalnu podršku bit će dostupni svakim radnim danom i za vrijeme vikenda od 8 do 20 sati na telefonskim linijama. Epidemiolozi koji su u kontaktu s osobama u samoizolaciji dostavit će im kontakt telefone osoba koje pružaju usluge psihosocijalnog savjetovanja u kriznim situacijama. U slučaju procjene stručnjaka za psihosocijalno savjetovanje o potrebi intervencije specijaliste psihijatra osigurat će im se kontakt osoba iz Centra za krizna stanja.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Italiji, gdje je u odnosu na jučer novih 18 smrtnih slučajeva (jučer 34, a danas ukupno 52 umrla) te 342 novooboljelih (2036 oboljela u odnosu na 1694 od jučer) ponovno apeliramo na sve naše građane da se strogo pridržavaju preporučenih mjera prevencije vezanih uz higijenu ruku, a naročito pridržavanja mjera samoizolacije. Na taj način čuvamo svoje zdravlje i zdravlje članova svojih obitelji, suradnika i ostalih građana. Tako u ovim promjenjivim okolnostima u kojima se stanje mijenja iz dana u dan, pomažemo očuvanju povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Također, definiran je Postupak s osobama koje dolaze iz  zahvaćenih područja te obavljaju prijevozničku djelatnost u Republici Hrvatskoj. Nad navedenim osobama provodi se zdravstveni nadzor u skladu s trenutno važećim paketom preventivnih mjera. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuka-prijevoznici-finalno-3.pdf)

Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje i traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega osoba dolazi poslom smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti.
 
Važno je napomenuti da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori  kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.   
Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi jer, ako se nastavi ovaj trend s epidemiološkom situacijom u Italiji, razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera kojima će se, između ostaloga, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja.

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite RH uputio je strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.
 
Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih niže navedenih smjernica i uputa koje svakodnevno ažuriramo i objavljujemo na web stranicama.  
 
Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica