Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 4. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba zaražena novim koronavirusom, što znači da je do sada u RH potvrđeno 10 oboljelih osoba

Riječ je o vozaču kamiona koji je zbog posla iz Hrvatske odlazio u zahvaćena područja Italije.

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je deset oboljelih osoba od  COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 2 u Varaždinu te nema novih potvrđenih oboljenja.

Ukupno je 255 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 9 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 2634 osobe iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu održan je danas sastanak svih ravnatelja, voditelja službi i odjela infektologije svih bolnica u Republici Hrvatskoj kako bi se razmijenila dosadašnja iskustva u provedbi dijagnostike i skrbi te usuglasile smjernice za daljnji rad.

Provode se edukacije službenika granične policije o mjerama prevencije i sprječavanju širenja zaraze novim koronavirusom.

Prema riječima generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije sprječavanje širenja virusa i dalje ostaje glavni prioritet u svim zemljama. Međutim, upravljanje situacijom vezanom za COVID-19 nema jedinstven pristup koji se može primijeniti na sve zemlje, već mora biti prilagođen scenariju prijenosa s kojim se zemlja suočava. Rane preventivne mjere ključne su za očuvanje zdravlja i zaustavljanje širenja bolesti.

Zbog ukupne epidemiološke situacije  želimo još jednom naglasiti da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa  zaštita zdravlja posebno osjetljivih skupina građana, osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, obzirom je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, gdje je u odnosu na jučer novih 27 smrtnih slučajeva (jučer 52, a danas ukupno 79 umrla) te 466 novooboljelih (2502  oboljela u odnosu na 2036 od jučer) ponovno apeliramo na sve naše građane da se strogo pridržavaju:
 
  • preporučenih mjera prevencije vezanih uz higijenu ruku
  • propisanih mjera samoizolacije
  • odgađanja putovanja koja nisu nužna u zahvaćena područja

Pridržavanjem preporučenih i propisanih mjera građani čuvaju svoje zdravlje i zdravlje članova svojih obitelji, suradnika i sugrađana. U ovim iznimno promjenjivim okolnostima, u kojima se stanje mijenja iz dana u dan, pridržavajući se svih mjera prevencije značajno se  sprječava širenje novog koronavirusa u Hrvatskoj.

Slijedom prethodnih obavijesti, informiramo javnost o novim mjerama koje je talijanska vlada poduzela s ciljem zaustavljanja epidemije izazvane novim koronavirusom. Vlada Italije je Uredbom donesenom 1. ožujka donijela odluku o zabrani pristupa ili udaljavanja s područja općine te obustavi poslovnih djelatnosti za sve općine koje se nalaze u takozvanoj "crvenoj zoni". Također, u Italiji su predviđene mjere obustave sportskih i kulturnih manifestacija, nastavnih aktivnosti (do 8. ožujka), ograničenje rada za javne službe, zatvaranje trgovačkih centara i tržnica subotom i nedjeljom (izuzev ljekarni i prodavaonica hrane). Uz navedene mjere, primjenjuju se i mjere obustave rada sportskih centara, termalnih lječilišta (s iznimkom pružanja usluga koje se ubrajaju u "osnovnu razinu skrbi"), kulturnih, društvenih i rekreacijskih centara. Dodatno, u  cijeloj su Italiji uvedene mjere preventivnog karaktera, kao što je mogućnost rada od kuće, obustava školskih putovanja i drugih školskih aktivnosti do 15. ožujka te mjere informiranja u javnim prostorima i prijevoznim sredstvima.

Podsjećamo da je još uvijek na snazi Postupak s osobama koje dolaze iz  zahvaćenih područja te obavljaju prijevozničku djelatnost u Republici Hrvatskoj. Nad navedenim osobama provodi se zdravstveni nadzor u skladu s trenutno važećim paketom preventivnih mjera. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuka-prijevoznici-finalno-3.pdf)

Važno je napomenuti da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.

Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje i traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega osoba dolazi poslom smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori  kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.  

Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi jer, ako se nastavi ovaj trend s epidemiološkom situacijom u Italiji, razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera kojima će se, između ostaloga, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja.

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite RH uputio je strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.
 
Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica