Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 15. ožujka 2020. u 10:30 sati

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno novih  sedam oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 46 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile

Dosad je ukupno testirano 724 uzorka i u ovom trenutku je još 38 uzoraka na testiranju.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku da strojovođe i nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Poslodavac je dužan strojovođama  i nužnom popratnom vlakopratnom osoblju osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.

Od jučer je na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

U Republici Hrvatskoj u karanteni su smještene 59 osobe,  22 strana državljana i 37 hrvatski.

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.
 
Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:
Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica