Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je danas, 30. kolovoza 2023. u prostorima Ravnateljstva civilne zaštite održao radni sastanak s delegacijom Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj koju je predvodila savjetnica za politička i vojna pitanja Jean Philipson

Foto: MUP

Središnja tema razgovora bila je uloga Hrvatske u podršci razminiranju Ukrajine kao i donatorska konferencija koju Hrvatska organizira u listopadu. S obzirom na veliku stručnost u humanitarnom razminiranju Hrvatske, ravnatelj Trut naglasio je kako se donatorskom konferencijom želi podići svijest o problemu razminiranja te dodatno senzibilizirati politiku i javnost. Također, istaknuo je dugogodišnju suradnju s Ukrajinom u području razminiranja, koja traje od 2005., te mogućnosti suradnje između obje zemlje vezano uz transfer znanja te obuku na radnim strojevima za razminiranje.
 
Također, sudionike sastanka upoznao je s organizacijom sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj stavivši naglasak na završetak razminiranja državnog teritorija Hrvatske do 1. ožujka 2026. godine.
 
Predstavnici američke delegacije istaknuli su kako su prepoznali učinkovitost sustava civilne zaštite u recentnim izvanrednim situacijama te ponudili razmjenu iskustva u odgovoru na katastrofe.
 
Na kraju je ravnatelj Trut zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji i vrijednim donacijama u obliku opreme neophodne za odgovor na izvanredni događaj, uključujući i opremu za zbrinjavanje stanovništva, koju je Ravnateljstvo civilne zaštite zaprimilo putem Veleposlanstva SAD-a te izrazio nadu u nastavak dobre suradnje.
 

Stranica