Održan sastanak s predstavnicima Francuske Republike na temu protuminskog djelovanja

Na sastanku su razmijenjena iskustva Francuske i Hrvatske u području protuminskog djelovanja

Foto: MUP

Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite su u srijedu, 30. kolovoza 2023., održali radni sastanak s delegacijom Ministarstva obrane i Veleposlanstva Francuske Republike u RH.
 
Cilj sastanka bilo je upoznavanje s ustrojem i organizacijom sustava protuminskog djelovanja dviju država. Tom prilikom su načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić i voditelj Službe za operativne poslove Davor Laura predstavili aktivnosti i postignuća svih sastavnica sustava, od razminiranja, edukacija o minskoj opasnosti te pružanja raznih vrsta pomoći kroz programe psiho-socijalnog osnaživanja te poboljšanja socio-ekonomskog statusa minskih žrtava i članova njihovih obitelji. Također, istaknuto je kako je cilj u potpunosti, najkasnije do 1. ožujka 2026. godine, ukloniti minsku opasnost s područja Republike Hrvatske, čime će Republika Hrvatska ispuniti i svoje obveze preuzete Konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i transporta protupješačkih mina i o njihovom uništenju.

Na kraju sastanka je zaključeno kako je ovaj susret dobra prilika za razmjenu iskustava, s obzirom da je hrvatski protuminski sustav prepoznat u međunarodnim okvirima i kao takav sposoban pružiti pomoć drugim zemljama na području razminiranja, kako u znanju, ekspertizi i edukacijama, tako i u tehnologiji.

Stranica