Predstavljena inicijativa o prijenosu znanja Nacionalnog laboratorija Idaho o radiološkim i nuklearnim prijetnjama

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima primio je danas, 31. kolovoza 2023., delegaciju Nacionalnog laboratorija Idaho iz SAD-a i Organizacijskog odbora 11. Kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica

Foto: MUP

Predstavnik Nacionalnog laboratorija Idaho (Idaho National Laboratory - INL), g. Bryon Marsh je predstavio inicijativu INL-a da se u Republici Hrvatskoj, kroz suradnju s Ravnateljstvom civilne zaštite i RACVIAC-om, organiziraju edukacije i treninzi o radiološkim i nuklearnim prijetnjama za zemlje jugoistočne Europe. Kao primjer dobre prakse istaknuo je suradnju s  Ravnateljstvom civilne zaštite u području radiološkog i nuklearnog izvanrednog događaja.

Ravnatelj Trut zahvalio je na prijedlogu i dosadašnjoj suradnji te kazao kako je predložena inicijativa  od iznimnog značaja ne samo za Republiku Hrvatsku, već i za ostale zemlje Europske unije, ali i za treće zemlje u regiji, posebice uzimajući u obzir trenutnu situaciju u svijetu.

Republika Hrvatska definirala je zakonodavni okvir za zaštitu kritične infrastrukture, međutim preostaje nam izuzetno kompleksan postupak implementacije koji između ostalog uključuje zaštitu kritičnih infrastruktura od KBRN prijetnji, dodatnu edukaciju i treninge stručnjaka u tom području. U budućnosti, u RH planiramo osnivanje jedinstvenog laboratorija za sve vrste KBRN ugroza, a s tim u vezi svaka pomoć SAD-a od velikog je značenja te je Ravnateljstvo civilne zaštite otvoreno za sve vrste suradnje. Velika nam je želja proširiti postojeću suradnju i na Institut Ruđer Bošković, kao vodeću znanstveno-istraživačku instituciju Republike Hrvatske, rekao je ravnatelj Trut.

U nastavku sastanka, g. Jeffrey Allen, američki potpukovnik u mirovini te izvršni direktor Jedanaestog svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica, izvijestio je o tijeku priprema i organizacije Kongresa.

Kongres koji će se održati u Cavtatu, od 22. do 27. listopada 2023. godine, okupit će preko 200 sudionika iz više od 40 država svijeta, visoko rangiranih vojnih i policijskih profesionalaca i znanstvenika iz područja sigurnosti i obrane, medicine, toksikologije, biokemijskih znanosti, fizike i bio-tehnoloških znanosti.

Glavne teme Kongresa bit će zaštita kritične infrastrukture od KBRN prijetnji, kao i zaštita KBRN infrastrukturnih objekata, predstavljanje suvremenih UGV i UAV tehnologija, tehnologija za situacijsko osvješćivanje i zaštite od KBRN prijetnji. Također, posebna će se pažnja posvetiti analizi naučenih lekcija iz pandemije Covid-19 s ciljem analize sposobnosti nacionalnih sustava sigurnosti i obrane za djelovanje u pandemijskim uvjetima u odnosu na trenutno stanje zaštitnih sredstava i opreme.

Tijekom Kongresa održat će se i dvije radionice na temu suvremene tehnologije u zaštiti kritičnih infrastruktrua te detekcije, identifikacije i analize radioaktivnih elemenata nakon nuklearnih akcidenata.

Također, u sklopu Kongresa, održat će se vježba koja će u praksi prikazati sigurnosno-obrambene propise Republike Hrvatske u slučaju radiološkog incidenta na granici te predstaviti nove tehnologije u borbi protiv KBRN prijetnji.
 

Stranica