Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite održali radionice u Prištini i Tirani o Mehanizmu unije za civilnu zaštitu

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, kao nositelji aktivnosti u okviru IPA III projekta IPA CARE, održali su, 21. i 22. te 24. i 25. listopada, radionice u Prištini i Tirani posvećene upoznavanju s Mehanizmom unije za civilnu zaštitu

Foto: MUP

Cilj radionica bio je omogućiti uvid u sve aspekte suradnje s Mehanizmom unije za civilnu zaštitu kao i regionalne suradnje s posebnim naglaskom na konkretne aktivnosti i najbolje prakse. Osim toga, sudionici su se pripremali za nadolazeće stožerne i terenske vježbe, čime će se testirati operativni kapaciteti razvijeni u sklopu projekta.

Radionica u Prištini okupila je 25 sudionika iz sustava civilne zaštite Republike Kosovo, uključujući predstavnike civilne zaštite, policije, Ministarstva zdravstva, seizmološkog instituta i vatrogastva, a na radionici u u Tirani je sudjelovao 21 sudionik iz različitih institucija sustava civilne zaštite Albanije.

Podsjetimo, konzorcij koji se sastoji od Švedske agencije za civilnu zaštitu, Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, Civilne zaštite Talijanske Republike, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Rumunjske, Fondacije za istraživanje seizmičkih rizika (EUCENTRE), Karolinski Institut za istraživanje zdravstvenih izvanrednih situacija iz Švedske i Međunarodnog centra za monitoring okoliša (CIMA) potpisali su s Glavnom upravom za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći DG ECHO ugovor o dodijeli projekta IPA III Multi country Action programa 2021 za „EU CZ potpora prevenciji, spremnosti i odgovoru na prirodne katastrofe na Zapadnom Balkanu i Turskoj“. Projekt okuplja partnerske zemlje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku, a opći cilj je doprinijeti povećanju otpornosti posebno u partnerskim zemljama na potrese i hitne zdravstvene situacije.



Stranica