​Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut na trećoj Međunarodnoj konferenciji o nuklearnoj sigurnosti (ICONS 2020)

U organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA), u sjedištu IAEA-e u Beču, 10. veljače 2020. započela je treća Međunarodna konferencija o nuklearnoj sigurnosti

Na konferenciji se očekuje nazočnost preko 1600 sudionika predstavnika zemalja članica Agencije te nevladinih udruga. Delegaciju Republike Hrvatske predvodi pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, kao izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića. U sastavu delegacije je i veleposlanik i stalni predstavnik RH pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama njegova ekselencija Mario Horvatić sa suradnicima. Cilj konferencije, koja se saziva svake tri godine u ministarskom formatu prvog dana konferencije te u znastveno – stručnom dijelu u drugom dijelu konferencije, je podizanje svijesti na nacionalnoj i globalnoj razini, kroz daljnje jačanje međunarodne suradnje na području nuklearne sigurnosti. Na konferenciji se, između ostalog, dao pregled trenutnog stanja nuklearne sigurnosti s naglaskom na razmjenu informacija i iskustava najbolje prakse, kako bi se detektirala područja koja zahtijevaju veću fokusiranost, pogotovo u smislu tehnološkog ulaganja.
 
Na ministarskom dijelu konferencije, potpredsjednica Vlade Kraljevine Švedske i ministrica okoliša Isabella Lövin održala je govor u ime Europske unije, u kojem je  potvrđeno osnovno načelo po kojem odgovornost za nukleranu sigurnost polazi prvenstveno od svake zemlje pojedinačno te se dalje nadograđuje na bilateralnoj, regionalnoj i široj međunarodnoj razini. Pri tom je istaknuta važna uloga Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja svojim resursima i znanstveno – stručnim pristupom koordinira, potpomaže i jača međunarodnu suradnju, s krajnjim ciljem zaštite ljudi, imovine i okoliša od moguće nuklearne katastrofe.

"Učinjen je velik napredak, ali isto tako suočeni smo s puno novih izazova i prijetnji, koji zahtijevaju pravodoban i kvalitetan odgovor. Posebno se to odnosi na prijetnje modernog doba – cyber napade, koji mogu ugroziti i nuklearna postrojenja" - izjavila je švedska predstavnica, naglasivši važnost sigurne razmjene podataka kroz informatički sustav te zajedničku borbu protiv nedopuštenog protoka informacija, što može izazvati katastrofalne posljedice.
 
Na ministarskom dijelu konferencije usvojena je i ministarska deklaracija kojom se, između ostalog, potvrđuje zajednički cilj zemalja članica IAEA-e o neširenju nuklearnog naoružanja te korištenje nuklearne energije u miroljubive svrhe. Hrvatska je svjesna nuklearne opasnosti, ali i važnosti dizanja svijesti javnosti o toj, ali i ostalim vrstama opasnosti, na čemu Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova kroz razne preventivne programe i edukativne aktivnosti intenzivno radi. U sklopu konferencije pomoćnik Trut sa suradnicima obišao je Centar za izvanredni događaj IAEA-e.
 
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija u okviru Ujedinjenih naroda. Poznata kao svjetska organizacija "Atomi za mir i razvoj", IAEA je međunarodni centar za suradnju u nuklearnom području. IAEA surađuje sa svojim državama članicama i višestrukim partnerima širom svijeta na promociji sigurne (safety and security) i miroljubive uporabe nuklearnih tehnologija. Republika Hrvatska je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju pristupila 1993. godine.
 
 
 

Stranica