Pomoć Republike Hrvatske Republici Azerbajdžan u protuminskom djelovanju

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je danas, 24. listopada 2024. obišao predstavnike Azerbajdžanske nacionalne agencije za protuminsko djelovanje (ANAMA) koji borave u RH kao polaznici obuke za vodiče potražnih pasa za detekciju mina

Foto: MUP

Obuka četiri vodiča potražnih pasa rezultat je Odluke Vlade RH o pružanju pomoći Republici Azerbajdžan kojom se, uz obuku, Republici Azerbajdžan donira osam pasa za detekciju mina.
 
Obuka se provodi u mjestu Hrastin, u Osječko-baranjskoj županiji, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i traje 8 tjedana. Završetkom obuke vodiči potražnih pasa iz Azerbajdžanske nacionalne agencije za protuminsko djelovanje bit će osposobljeni za rad s doniranim psima za detekciju mina.
 
Ovo je još jedan vid jačanja suradnje Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžan, posebice u području razminiranja, jer su hrvatski protuminski sustav u normativnom, organizacijskom, metodološkom i tehnološkom smislu, kao i postignute rezultate, prepoznale zemlje s minskim problemom, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike, svjesni da je to ključ za daljnju stabilizaciju zemlje i gospodarski razvoj.
 

Stranica