Održana konferencija za medije povodom obilježavanja 70 godina postojanja HGSS-a

U organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja održana je konferencija za medije na temu obilježavanja 70 godina postojanja HGSS-a

Foto: MUP

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut, pročelnik HGSS-a Josip Granić, tajnik HGSS-a Darko Berljak, voditelj komisije za informiranje i analitiku HGSS-a Jadran Kapović te mnogi drugi.

Pomoćnik Trut u svojem obraćanju pozdravio je sve u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, upoznao prisutne s aktivnostima sustava civilne zaštite te ocijenio suradnju s HGSS-om izvrsnom. „Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske, između ostalog, nadležno je za suradnju s temeljnim operativnim snagama sustava civilne zaštite što uključuje i aktivnu suradnju s HGSS-om u dijelu preventivnih i operativnih aktivnosti. Važan napredak u suradnji i potpori predstavlja početak certifikacijskog procesa za module i druge kapacitete za odgovor u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu gdje se sposobnosti HGSS-a planiraju certificirati u tri specijalnosti; Modul spašavanja u poplavama s čamcima, Modul planinskog spašavanja i Modul speleološkog spašavanja“ – istaknuo je Trut.
HGSS ujedno sudjeluje i u sustavu zrakoplovne potrage i spašavanja kroz potpisani sporazum u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a RH, u kojem su deklarirane operativne sposobnosti HGSS-a za zrakoplovne nesreće na kopnu i/ili unutarnjim vodama, a aktiviranje se provodi putem Operativnog centra civilne zaštite. U planu je poboljšati sustavni pristup traganju i spašavanju korištenjem helikoptera kroz razvoj nacionalnih sposobnosti višenamjenske helikopterske službe u suradnji sa svim nadležnim službama, gdje MUP i HGSS imaju važnu ulogu. Na samom kraju pomoćnik Trut čestitao je na 70. obljetnici postojanja HGSS-a.

S obzirom na to da 25. travnja ove godine slavimo uistinu veliku obljetnicu odlučili smo ju okruniti raznim događajima koji će ju približiti onima koji možda nisu najbolje upoznati s našim radom, a onima koji nas prate dati dodatni poticaj da nastave s podupiranjem svega što radimo. Tijekom ovih osam tjedana koji nam predstoje do same proslave imat ćemo razne poučne događaje, počevši od radionica diljem Hrvatske u kojima ćemo građane ne samo teorijski, već i u praksi upoznati s našim radom. Raznovrsnim programom obuhvatit ćemo sve segmente našeg djelovanja. Također, potrudit ćemo se da svaka od naših 25 stanica bude na neki način uključena u ovu proslavu te ćemo posebnu pozornost posvetiti našim članovima koji nesebično daruju svoje vrijeme kako bi pomogli drugima. Ovo je zaista savršena prilika da javnost pobliže upozna naše volontere koji već punih 70 godina čuvaju ljudske živote i koji su na raspolaganju 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.“ – upoznao je prisutne tajnik Berljak s događanjima povodom obilježavanja 70 godina postojanja HGSS-a. 

Prisutnima se obratio i pročelnik HGSS-a Josip Granić te naveo da se djelovanje HGSS-a postepeno razvijalo, a danas pokriva područje medicine, speleologije, spašavanje iz lavina, spašavanje helikopterima te su članovi osposobljeni da u najnepristupačnijem području unesrećenoj osobi pruže adekvatnu pomoć.  „Broj akcija u posljednjih 20 godina u znatnom je porastu. Razlog je sve više aktivnosti na neurbanom prostoru poput raftinga, kanuinga i sličnih sportskih, rekreacijskih i turističkih aktivnosti. Upravo zato HGSS provodi obilne preventivne aktivnosti poput izrade zemljovida, edukacija, trasiranja staza i signalizacija. Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Najčešći uzroci su rizične sportske aktivnosti u prirodi koje u kombinaciji s lošom tjelesnom spremom, neadekvatnom opremom i manjkom tekućine završavaju, većinom, lakšim ozljedama poput uganuća i iščašenja. Samo manji dio čine teške ozlijede, poput ozljeda glave ili unutarnjeg krvarenja. Smrtni ishodi, najčešće su vezani uz namjerno oduzimanje života, a ne uz rekreativno bavljenje sportom u prirodi“- istaknuo je Granić.
 
 

Stranica