Koronavirus - pregled stanja

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/coronavirus_3.jpg

Uspostavljena je zajednička koordinacija i suradnja između Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Ministarstva zdravstva i Ministarstva vanjskih poslova

Foto: Ilustracija

Situacija u svijetu

U prosincu 2019. godine od „Zdrastvenih vlasti Narodne Republike Kine“ uočen je povećan broj oboljelih osoba od upale pluća u gradu Wuhan (populacija 11.08 milijuna, 2018. godine). Wuhan je glavni grad provincije „Hubei“ (populacija 58.5 milijuna, 2015. godine). Oboljeli imaju simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj je detektiran 8. prosinca 2019. godine.
Kao uzročnik, početkom siječnja 2020. godine identificiran je novi koronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i „SARS-CoV“.
 
U siječnju 2020. godine potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovani novim sojem koronavirusa i u drugim gradovima i provincijama Kine  te u drugim državama kod osoba koje su doputovale iz Wuhana i osoba koje su bile s njima u kontaktu.
 
Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti - European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od 31. prosinca 2019. do 23. veljače 2020. godine u svijetu je zabilježeno 78 766 laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa (2019-nCoV), 76 936 u Kini i 123 u Europi. Broj smrtnih slučajeva u svijetu porastao je na 2 461 (od toga 3 u EU). Ukupan broj oporavljenih u svijetu je 23 196 osoba.
U Hrvatskoj nema oboljelih osoba.
Trenutno ne postoji cjepivo niti specifični lijek.

Geografska raspodjela slučajeva u svijetu (izvor ECDC)
 

Situacija u RH

28. siječnja aktiviran je Mehanizam unije za civilnu zaštitu radi pružanja pomoći građanima EU u Wuhanu.
 
Redovito se održavaju sastanci ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na kojima sudjeluju i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite (RCZ) i Ravnateljstva policije, Uprava za granicu.
 
Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz Kine. Za osobe koje su bliski kontakt oboljeloga od koronavirusa predviđen je aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće. Za osobe koje nisu bile u bliskom kontaktu s oboljelim, a unazad 14 dana su boravile u Kini (kontinentalna Kina tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) provodi se aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu) bez ograničenja kretanja.

Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, 21.veljače 2020. godine osnovana je karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.

Do 22. veljače izvršena je repatrijacija 5 državljana Republike Hrvatske, a provodila se u uskoj koordinaciji s Operativnim središtem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC).

Četiri državljana vraćena su iz Wuhana francuskim zrakoplovom 2. veljače i provela 14 dana u karanteni u Francuskoj.
Jedan državljanin je vraćen 22. veljače iz Japana (kruzer „Diamond Princess“) talijanskim zrakoplovom do Berlina, pa slovenskim zrakoplovom do Ljubljane i onda vozilom HMP do Zagreba gdje je smješten u karantenu u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Do 22. veljače je u RH laboratorijski obrađeno 16 osoba kod kojih je na temelju kriterija ECDC-a i SZO postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.

Dana 22. veljače u KBC Rijeka su hospitalizirane i laboratorijski obrađene dvije osobe (državljanin Italije i državljanka RH)  zbog sumnje na koronavirus.
Operativni centar civilne zaštite na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu, kao i broj ulazaka domaćih i stranih osoba u RH iz država zahvaćenih virusom (iz podataka Nacionalnog koordinacijskog centra Uprave za granicu Ravnateljstva policije MUP-a).



 

Preporuka za putovanje u NR Kinu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u Hubei pokrajinu dok se za ostale pokrajine preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Više na http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,32628.html​

Preporuke za putnike u Kinu možete pronaći na sljedećim poveznicama (Izvor: HZJZ):

Preporuke za putnike 2019_letak 
Recommendations for travellers 


Stranica