Održana konferencija za medije na temu analize protupožarne sezone 2019.

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice održana konferencija za medije na temu analize protupožarne sezone 2019. koja je ocijenjena uspješnom te istaknuta kao dobar primjer odlične suradnje i koordiniranosti u sustavu domovinske sigurnosti
 

Foto: MUP

Konferenciji su prisustvovali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno - operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda dr.sc. Vlasta Tutiš te iz Hrvatskih šuma rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc.

Ova godina bila je treća po intenzitetu broja požara tijekom proteklih 11 godina, a površina opožarenih područja bila je 15 posto manja, pokazala je analiza protupožarne sezone 2019. koja je predstavljena na današnjoj konferenciji za medije. U 2019. godini bilo je 2,5 puta više požara (3485 požara) nego godinu prije (1505 požara). Najčešći uzrok požara bili su udari groma te nakon toga namjerna palež i prometne nesreće. Dvije trećine svih požara dogodili su se u tromjesečnom razdoblju siječnja, veljače i ožujka. 

Pomoćnik Trut je u svojem obraćanju upoznao prisutne s operativnim aktivnostima sustava civilne zaštite, u dijelu koji se odnosi na djelovanje ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite: Operativnog centra civilne zaštite, županijskih centara 112 (ŽC 112), inspekcijskih službi i Hrvatskog centra za razminiranje. Istaknuo je kako je u skladu s odredbama Programa aktivnosti usuglašen način zaprimanja, obrade i distribucije podataka pilota zrakoplova o uočenim požarima te kako se komunikacijska postupanja u provedbi traganja i spašavanja tijekom vatrogasnih intervencija gašenja požara na otvorenom prostoru obavljaju u skladu s odredbama Standardnog operativnog postupka za djelovanje jedinstvenog operativnog komunikacijskog centra 112 u slučaju akcije traganja i spašavanja na kopnu ili otoku. Podsjetio je kako je izvrstan primjer koordinacije i dobre suradnje između MUP-a i ostalih žurnih službi bila evakuacija oko deset tisuća ljudi s područja Zrća na Pagu u špici ljetne turističke sezone, kad je buknuo požar na otvorenom prostoru. U koordinaciji, gašenju požara i zbrinjavanju stanovništva uz pripadnike vatrogasnih postrojbi sudjelovali su pripadnici policije, sustava civilne zaštite i protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Pomoćnik ministra Damir Trut na današnjoj je konferenciji za medije još dodao kako su Inspekcija zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite te Inspekcija proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari i oružja Ravnateljstva civilne zaštite, svaka iz svoje nadležnosti, provodile nadzor temeljem više točki Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini. Tako je u vremenu od 1. siječnja do 31. kolovoza proveden sveukupno 2551 nadzor, izdano 171 prvostupanjsko rješenje, naloženo 698 mjera prvostupanjskim rješenjima, a podnesen je i značajan broj prekršajnih prijava. 

Spomenimo još kako je u poduzetim kriminalističkim istraživanjima s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka i počinitelja kaznenih djela evidentiranih požara na otvorenim prostorima u razdoblju od 1. siječnja do 1. rujna 2019. u ukupno 236 odvojenih slučajeva utvrđeno da su isti nastali kao posljedica počinjenja kaznenih djela - „Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“ te kao posljedica počinjenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, a za što su podnesene odgovarajuće kaznene ili prekršajne prijave protiv osumnjičenih osoba, za razliku od 2018. godine kad su odgovarajuće kaznene ili prekršajne prijave podnesene u ukupno 27 slučajeva.

Na kraju konferencije za medije, pred odlazak u mirovinu uručeno je priznanje zamjeniku glavnog vatrogasnog zapovjednika Željku Sutlaru, za dugogodišnju suradnju te doprinos razvoju sustava vatrogastva na području RH.

Stranica