Dan policije obojio Jarun u plavo

Pod geslom "Plavo-nije boja, nego način života", danas je na Jarunu održano već tradicionalno druženje građana i policije povodom obilježavanja Dana policije

FOTO: MUP

I ove godine hrvatska policija predstavila je svoj rad, tehniku i obučenost na zagrebačkom Jarunu, a druženju s građanima pridružili su se i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Program taktičko-tehničkog zbora policije započeo je dječjom utrkom i utrkom „Law Enforcement Torch Run“ koju su trčali sportaši „Specijalne olimpijade Hrvatske“ uz pratnju policijskih službenika/ca. Nakon završetka utrke „Law Enforcement Torch Run“ natjecatelje je dočekao glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kojem su sportaši predali Olimpijsku baklju.

Tijekom obilježavanja Dana policije, održana je već tradicionalna utrka građana i policije, koja je organizirana u pet kategorija sukladno uzrastu te su na taj način svi sudjelovali u proslavi plavog načina života.  "Trčanjem do boljeg mentalnog zdravlja" naziv je ove utrke koja se održala na zagrebačkom Jarunu, a riječ je o cestovnoj utrci u organizaciji Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole Ministarstva unutarnjih poslova kojom vas želimo podsjetiti da je tjelesna aktivnost najbolje sredstvo za postizanje i održavanje mentalnog zdravlja.

Uz mnogo atraktivnih, zanimljivih policijskih detalja i opreme, građani su i sami na trenutak postali policajci te na taj način osvijestili utjecaj pijanstva na percepciju, doznali svoje negativne prekršajne bodove,ali i gledali policijske pse na djelu, baš kao i vježbe raznih policijskih timova i tako na jednom mjestu saznali sve što ih je ikada zanimalo o policijskom poslu – upoznali policiju s druge strane.

Također, građanima su timovi raznih rodova policije demonstrirali svoje vještine. U snagu policijskih mišića građani su se mogli uvjeriti kroz borilačke vještine u demonstraciji demo timova interventne i specijalne policije, dok su naši prijatelji iz karate kluba Alfa građanima pokazali sparing i slobodnu borbu.

Specijalna policija se posjetiteljima predstavila na upečatljiv način izvođenjem padobranskog skoka, te kroz tehniku spuštanja niz debelo uže iz helikoptera. Također, svi znatiželjnici mogli su zavirit, ali i upoznati se sa specijalističkim naoružanjem i opremom koju koriste pri intervencijama.

Uzbuđenja nije nedostajalo ni na štandu Protueksplozijske službe policije koja je uz protueksplozijsku opremu i uređaje, posjetiteljima prezentirala vježbu pronalaska eksploziva policijskog psa i njegova vodiča, te su građani dobili mogućnost sami metalnim detektorom pronalaziti čahure razbacane u travi, a oni najhrabriji su pokušali obućI EOD-9 zaštitno odijelo.

Svaki posjetitelj je na jedan dan postao policajac i na taj se način imao prilike uvjeriti kao plavo nije samo boja – nego način života! Dok su neki sudjelovali u policijskom očevidu i sami imali prilike utvrditi o kojem je kaznenom djelu riječ, drugi su iz prikrajka promatrali policajce na djelu.

Uz dojmljiva, velika i zvučna vozila, granična policija je posjetiteljima demonstrirala rad mobilne termovizije, te su se zainteresirani preko policijskih snimaka sami mogli uvjeriti u postupanje granične policije pri sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice.

Svi koji su imali želju postati dio plave obitelji, preliminarne testove motoričkih sposobnosti – u formi vježbe – za upad na Policijsku akademiju, mogli su proći na Jarunu. Štand Akademije, prezentirao je posjetiteljima plan i program predmeta Sport i samoobrana, što je neodlučnima moglo pomoći u donošenju njihove odluke za uključivanje u policijsku obitelj.

Uz sve aktivnosti,  trenutno najzanimljivija zbog novog zakona, vrlo aktualna prometna policija predstavila se u velikom stilu te omogućila posjetiteljima da se uz sve prometne informacije, podvrgnu ispitivanju prisutnosti alkohola ili droga u organizmu i to ovaj puta bez ikakvih sankcija. S obzirom da se prometna kultura uči od malih nogu, na Jarunu je posebna pažnja bila posvećena upravo učenju djece prometnim pravilima i ponašanju u prometu.

Naši građani su također mogli upoznati rad policije i kroz izložbu fotografija koju je postavio Muzej policije, a budući da hrvatska policija puno ulaže u prevenciju posjetitelji su dobili priliku zaviriti u Mobilni preventivni centar policije i u policijskom kinu odgledati filmove o svojoj policiji na djelu. Organizirana je i demonstracija tehnika samoobrane za žene te upoznavanje svih zainteresiranih sa najnovijim nacionalnim projektom Lily.

Sve ove aktivnosti građane su dobro zabavile jer je svatko pronašao nešto što mu je bilo posebno zanimljivo. Međutim, uz sve štandove najveća gužva je bila tamo gdje je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, gdje su se građani upoznali sa svim područjima vještačenja što im je omogućilo da postanu pravi znalci u ulozi Horatia i ekipe.

Novost u našim redovima je predstavljanje Ravnateljstva civilne zaštite, gdje su uz izložena vozila i interesantnu opremu za spašavanje iz ruševina, razminiranje i radiološku detekciju, pirotehničari prezentirali svoj opasan rad.

Odražana je i utrka oko jarunskog jezera, a medalje najboljima uručili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Rezultati utrka

Kategorija Građani - žene

1. mjesto Ana Dekanić 
​2. mjesto Irena Butković
​3. mjesto Renata Pazarac

Kategorija Građani - muškarci

1. mjesto Izidor Vuković
2. mjesto Hrvoje Sušilović
​3. mjesto Mark Kardaš

​Kategorija Policija - žene

1. mjesto Jelena Taradi Mihalović
2. mjesto Anamarija Strinavić
​3. mjesto Ana-Marija Mustapić

​Kategorija Policija - muškarci

1. mjesto Nikola Štefanić
2. mjesto Luka Špehar
​3. mjesto Antun Rajnović

Na samom kraju programa, osim tradicionalne utrke, na regatnoj stazi jarunskog jezera, organizirano je i natjecanje u veslanju, tzv. utrka zmajevim čamcima, tijekom koje su timovi iskušali svoje veslačke vještine na dionici duljine 250 metara. Tom utrkom ujedno je završen program obilježavanja Dana policije na zagrebačkom Jarunu.

​Poredak ekipa u utrci tzv. zmajevim čamcima:

1. mjesto - Hrvatska gorska služba spašavanja
2. mjesto - Zapovjednici interventnih jedinica policije
3. mjesto - Ravnateljstvo civilne zaštite


Čestitamo svima koji su sudjelovali,a naročito osvajačima medalja!

Uz dobru glazbu pod pokroviteljstvom ZAMP-a, građani su druženjem s plavcima i iskušavanjem raznih aktivnosti imali prilike još jednom se uvjeriti da Plavo – nije samo boja, nego način života!

 

 



Stranica