Izdano crveno upozorenje zbog olujne bure

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ_0404.jpg
Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 4. travnja crveno upozorenje za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, gdje se očekuje olujna bura s orkanskim udarima vjetra i do 145 km/h.

Riječko područje također će zahvatiti olujna bura, osobito podno Velebita i orkanska, s najjačim udarima vjetra do 180 km/h. Crveno upozorenje izdano je i za područje Kvarnera i Kvarnerića zbog olujne bure s udarima vjetra do 150 km/h te Velebitskog kanala gdje se očekuje jako olujna bura s udarima vjetra do 165 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s udarima vjetra do 140 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Zbog jake bure i olujnog sjeveroistočnog vjetra, Državni hidrometeorološki zavod je za danas izdao narančasto upozorenje za gospićku regiju i zapadnu obalu Istre.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba, zbog bure su na snazi zabrane prometa za pojedine skupine vozila. U Lici mjestimice pada snijeg. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisane zimske opreme. Informacije o ograničenjima i prohodnosti cesta pratite na stranicama Hrvatskog autokluba.

Stranica