Ravnatelj Trut: Do kraja godine u planu nam je razminirati Šibensko-kninsku i Osječko-baranjsku županiju

Povodom 4. travnja, Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, Ravnateljstvo civilne zaštite i Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže, uz potporu Osječko-baranjske županije, organizirali su tribinu „Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima PP Kopački rit“ koja je danas održana u Osijeku

Foto: MUP

Tribinu je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je tom prilikom izrazio zahvalu udruzi Hrvatska pomaže na prijedlogu da se ovogodišnja tribina održi u Osječko-baranjskoj županiji, čiji dijelovi su još uvijek minski sumnjivi, a atraktivni za turizam općenito, lovni turizam i posjetitelje, a to je Park prirode Kopački rit.

Osim toga, Osječko-baranjska županija izabrana je iz još jednog razloga. Naime, svi do sada zacrtani planovi razminiranja po županijama su uspješno provedeni, primjerice u 2021. planirano je potpuno razminirati Zadarsku županiju i to je ostvareno, a prošle godine ostvaren je plan razminiranja Požeško-slavonske županije. Tako da mi je zadovoljstvo najaviti da je u ovogodišnjem planu do kraja godine razminirati dvije županije, jedna je Šibensko-kninska, a druga Osječko-baranjska, odnosno točnije, područje od 6,77 km2 minski sumnjivog područja u sklopu Kopačkog rita (općina Bilje). Time bi se ove dvije županije pridružile županijama koje su u potpunosti očišćene od mina“ -  kazao je Trut.

Na kraju je naglasio kako je vidljivo je da je protuminsko djelovanje bila jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz nacionalna sredstva i sredstva fondova EU.

Sigurnost naših građana, normalizacija života i stvaranje uvjeta za ulaganje u zajednicu i održiv razvoj je glavni moto kojima se zajednički moramo voditi, kroz suradnju javnog i privatnog sektora. Svima nam je u interesu doći do konačnog cilja - Hrvatska bez mina“ - zaključio je na kraju ravnatelj.

Uz ravnatelja, uvodno su se obratili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof.dr.sc. Tihomir Florijančić, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić te ravnatelj JU Parka prirode Kopački rit Ivo Bašić.

U sklopu tribine ravnatelj Trut je održao predavanje o razminiranju zaštićenih područja te dao pregled aktivnosti razminiranja do 2026. Pritom je istaknuo kako je cilj u potpunosti, najkasnije do 1. ožujka 2026. godine, ukloniti minsku opasnost s područja Republike Hrvatske, čime će Republika Hrvatska ispuniti i svoje obveze preuzete Konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i transporta protupješačkih mina i o njihovom uništenju. Govorio je i o važnosti nastavljanja pružanja skrbi i rehabilitacije, uključujući psiho-socijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim osobama stradalim od mina i ostalih eksplozivnih ostataka rata te poticanju izvoza hrvatskih vještina, znanja, iskustva i opreme koja se koristi u protuminskom djelovanju.

Također, održana su i zanimljiva predavanja o temama:  „Sigurnost kao čimbenik razvoja turističke destinacije“, „Održivo lovno gospodarenje i lovni turizam u područjima zagađenim minsko-eksplozivnim sredstvima“ te „Biološka obnova šuma nakon razminiranja“.


4. travnja proglašen je međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u prosincu 2005. godine na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj



Stranica