Republika Hrvatska upućuje materijalnu pomoć Sirijskoj Arapskoj Republici

Temeljem Odluke Vlade RH o slanju materijalne pomoći Sirijskoj Arapskoj Republici, danas će iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom prema Siriji biti upućen konvoj pomoći u vidu prehrambenih artikala, opreme za zbrinjavanje i higijenskih potrepština

Foto: MUP
 
Ispraćaju konvoja nazočili su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.
 
Tom prilikom, ravnatelj je istaknuo kako Republika Hrvatska i dalje nastavlja pomagati zemljama pogođenim razornim potresima, Turskoj i Siriji. „Republika Hrvatska je i dosad pokazala spremnost i nastavlja davati u okvirima svojih mogućnosti pomoć stanovništvu potresima pogođenog područja, a ovo  je već druga pomoć od strane Vlade RH prema Sirijskoj Arapskoj Republici, uz već pruženu pomoć u vidu financijskog doprinosa od ukupno 200.000 eura, i to 100.000 eura putem Hrvatskog Caritasa i 100.000 eura putem Hrvatskog Crvenog križa.“ – kazao je ravnatelj Trut te dodao da je sva dosadašnja pružena pomoć pa i ova danas, izraz solidarnosti hrvatske Vlade prema napaćenom stanovništvu i Turske i Sirije.
 
Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o upućivanju materijalne pomoći stanovništvu na potresom pogođenim područjima u Sirijskoj Arapskoj Republici u ukupnoj financijskoj protuvrijednosti od 203.999,97 EUR, od čega 50.403,20 EUR s pozicije Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite, 106.320,00 EUR s pozicije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstva za robne zalihe i 47.276,77 EUR iz sredstava Hrvatskog Caritasa.
 
Konvoju s opremom i prehrambenim artiklima koji šalje Vlada RH, priključila se i udruga Lions club Kontesa Nera s potrepštinama koje su prikupili svojim humanitarnim akcijama, što je još jedan pokazatelj suradnje Vlade s humanitarnim organizacijama.
 
Podsjetimo, Republika Hrvatska je do sada uputila tim sastavljen od 41 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 7 potražnih pasa koji su uložili nadljudske napore tragajući za preživjelima u području Hataya u Turskoj. Također, upućen je  konvoj s opremom za zbrinjavanje stanovništva, medicinskom opremom i prehrambenim artiklima te dodatna pomoć u vidu 40 stambenih kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca za Tursku, a u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem, upućena je i financijska pomoć Sirijskoj Arapskoj Republici u iznosu od 200.000,00 eura.

Stranica