Crveno upozorenje za područje Kvarnera i Dalmacije



Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali za danas, 15. studenog u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Kvarnera i sjeverne Dalmacije, gdje se očekuje jako i olujno jugo, a kasno u noći jak jugozapadni vjetar s udarima vjetra i do 120 km/h.
Također, izdano je crveno upozorenje i za sutra, 16. studenog za područje Kvarnera i Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, mjestimice i olujno jugo, s udarima vjetra i do 120 km/h.

Na području Ličko-senjske županije i Primorsko-goranske županije očekuje se sutra, 16. studenog obilna kiša, s količinom oborine i do 75 mm. Poduzmite mjere kako bi se zaštitili te djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Mogući su opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica.
Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Ponegdje na cestama u unutrašnjosti ima i magle. Pojačan je promet u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Više informacija o stanju u prometu potražite na Hrvatskom autoklubu.
 

Ne zaboravimo:

Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos. Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav civilne zaštite čine učinkovitijim. Stoga se na vrijeme pripremite, kako bi u slučaju nesreće mogli pomoći sebi i drugima. 

 

 

 

Stranica