Konferencija „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne suradnje“ u Podgorici

Međunarodna konferencija na temu „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne suradnje“ održana je 14. i 15. studenog u Podgorici

Konferenciju je otvorio ministar unutarnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić uz prezentaciju opreme nabavljene iz projekta FORS Montenegro.

Na konferenciji su izlagali predstavnici Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Albanije i Makedonije. Republiku Hrvatsku, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH u svojoj su prezentaciji na temu „Značaj prekogranične i međunarodne suradnje sa zemljama u okruženju“ predstavili voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Milovan Kević i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kušćević.

Također, u sklopu konferencije održane su panel rasprave na kojima su obrađene teme „Značaj uključenosti i uloge ostalih institucija i službi za sistem zaštite i spašavanja i dobra praksa međunarodne suradnje“, nekoliko studija slučaja, „Koncept SROK na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou“ te „Glavni izazovi klimatskih promjena i upravljanje rizicima u Crnoj Gori i susjednim zemljama“.

Kao zaključak, istaknuta je međusobna suradnja i pružanje pomoći jer, kao što govori i naslovni moto FORS projekta: „Nepogode ne poznaju granice!“.

Stranica