Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Meteo 19.11..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 19. i 20. studenoga 2022. crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše

Za danas je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog vjetra. Očekuje se jaka, u noći ponegdje olujna bura. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

U regiji Dubrovnik izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno moguće obilne kiše. Lokalno su moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 60-100 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području Kvarnera i Kvarnerića narančasto upozorenje izdano je zbog jake, u noći ponegdje i vrlo jake bure. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.






Za sutra je također, za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog vjetra. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h). Za područje Kvarnera i Kvarnerića izdano je narančasto upozorenje. Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.

Stranica