Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/meteo16.171.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. rujna 2022. crveno upozorenje za karlovačku i gospićku regiju te narančasto upozorenje za zagrebačku, kninsku, riječku splitsku i dubrovačku regiju gdje je moguća mjestimice obilna kiša s lokalno izraženijim pljuskovima praćenim grmljavinom uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Foto: Ilustracija

Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
 
Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za Dalmaciju, kninsku i riječku regiju izdano je za subotu, 17. rujna gdje se na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarenerića te Velebitskog kanala očekuje vrlo jaka i olujna, kratkotrajno i orkanska bura, koja će prema večeri postupno slabjeti s najjačim udarima vjetra do 150 km/h. Na području Dalmacije, kninske i riječke regije očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice kratkotrajno i olujna bura s najjačim udarima vjetra do130 km/h. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom (vjerojatnost grmljavine do 60 %).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.  Pratite najnovija vremenska izvješća.


Stranica