Žurna materijalna pomoć država članica Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i bilateralna pomoć

Nakon što je Republika Hrvatska 29. prosinca 2020. aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći – te zatražila zimske šatore za 6 - 8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje.
 
Hrvatskom zahtjevu za žurnu materijalnu pomoć ( kontejneri, zimski šatori, rasvjetna tijela/baloni, svjetiljke, električni grijači, sklopivi kreveti , vreće za spavanje) odazvalo se ukupno 15 država članica Europske unije i Mehanizma unije za civilnu zaštitu.
 
Dana 02.siječnja stižu dva kamiona pomoći iz Švedske dok se sutra očekuje dolazak preostalih 13 kamiona pomoći iz Švedske u kojem će biti 60 šatora i 2000 kreveta.
Očekuje se dolazak  Njemačke koja šalje pomoć u vidu 500 vreća za spavanje.
Turska je dostavila 100 kontejnera brodom, uz dolazak 10 pripadnika operative avionom o kojima će brigu voditi Veleposlanstvo. Dok kopnenim putem šalje 480 šatora na bilateralnoj osnovi.
 
UNICEF je dopremio 100 zaštitnih cerada dimenzija 4x50 metara te 2300 zaštitnih cerada dimenzija 4x5 metara za potresom pogođena područja.
 
Dana 03. siječnja očekuje se dolazak preostalih 5 kontejnera iz Austrije u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.
 
Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem zahtjevu za pomoć te kontaktirali Ravnateljstvo civilne zaštite s upitima za slanje pomoći.



Stranica