Dan žalosti u Hrvatskoj u povodu žrtava stradalih u potresu

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/image_6483441.JPG

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti u povodu žrtava stradalih u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije, odnio sedam ljudskih života te prouzročio veliku materijalnu štetu

Vlada je odluku o proglašenju Dana žalosti donijela na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresa u kojem je poginulo sedam ljudi.

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su 29. prosinca 2020. godine u 12,19 sati. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske i šire regije.
 
U potresu je jedna djevojčica život izgubila u Petrinji, petero ljudi u Majskim Poljanama kod Gline i orguljaš u crkvi u Žažini. Ozlijeđeno ih je više desetaka.
 
Nastala je velika materijalna šteta, razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje. Potres je napravio štetu i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu.
 
Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH izražavaju sućut svim obiteljima poginulih i stradalih u potresu.
 
 

Stranica